Bivši haški tužilac Kenneth Scott: Ahmići su simbol i opomena da se zlo ne ponovi

Radiosarajevo.ba
Bivši haški tužilac Kenneth Scott: Ahmići su simbol i opomena da se zlo ne ponovi
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Kenneth Scott

Čujete li glasove? Časni sude: čujete li glasove? Glasove žrtava?
Čujete ih iz Gornjega Vakufa. Iz Jablanice. Iz Mostara. Iz Stoca. Sa Heliodroma. Iz Dretelja. Iz Gabele. Iz Ljubuškoga. A nisu sve to glasovi Muslimana. Čuju se i glasovi Hrvata. Hrvatskih žrtava.

Piše: Faruk Vele

Čujete li glasove časni suci? Čujete li glasove?

Mi držimo određenu moć kao pomoćnici bespomoćnih da se žrtvama učini pravda. Ponovit ću. Mi držimo određenu moć, kao pomoćnici bespomoćnih, da se žrtvama učini pravda. Mi moramo kao pomoćnici djelovati u njihovo ime. Tražeći pravdu. Čineći pravdu. Da bismo nemoćnima udijelili moć.

Čujete li glasove žrtava? Oni vape za pravdom.

Autor ovih nenadmašne završne riječi u slučaju "Prlić i ostali" bio je Amerikanac Kenneth Scott, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), jedna od ključnih osoba u dokazivanju zločina počinjenih u ime takozvane Herceg-Bosne.

Kenneth Scott ponovo je u Bosni i Hercegovini. U sarajevskoj Vijećnici sinoć je govorio na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haškog tribunala – 26 godina poslije“.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba tužilac Scott, govoreći o Ahmićima 26 godina poslije, ističe da postoje dvije strane priče kad je riječ o tom stratištu.

"Imate taj užasan zločin koji je počinjen prije 26 godina, u aprilu 1993. godine, kada je ubijeno 116 ljudi. Užasan zločin! S sjedne strane, to je užasno iskustvo, odnosno negativna konotacija koja se veže sa Ahmiće", priča Scott.

No, Ahmići, kaže, imaju snažnu simboliku koju nose sa sobom. Ona je danas važna.

"Ahmići mogu biti poziv svima nama da se ovakve stvari više nikada ne ponove. Ako se to desi, onda bi to moglo imati i svoju neku pozitivnu stranu. S jedne strane jedan užas, jedan užasan zločin. Ali, kažem, ako bi u našoj svijesti to mogao biti poziv da spriječimo zločine, onda to može imati pozitivan aspekt ".

U razgovoru za Radiosarajevo.ba tužilac Scott je komentirao činjenicu da osuđeni ratni zločinac Dario Kordić drži predavanja studentima u Zagrebu, da Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostale glorificiraju i slave kao heroje, a da se presude kao ona "Hrvatskoj šestorki" negiraju s najviših političkih vrhova. Sve to je porazno za žrtve. Postoji li spremnost za katarzu?

"Mislim da je to odgovornost svih nas, svih vlada, da je to i moja i vaša odgovornost, odgovornost, međunarodne zajednice da se usprotivi takvim pojavama. S druge strane, to su ljudi koji su odslužili svoju zatvorsku kaznu i oni se trebaju reintegrirati u društvenu zajednicu", smatra on.

Međutim, odlučan je u suprotstavljanju revizionizmu.

"Ali istovremeno, vi ne možete zanemariti ono šta su oni uradili u prošlosti. Ne možete pokušavati revidirati historiju. Ne možete jednostavno uzeti ono što oni kažu, a da nemate na umu ono što su oni radili u prošlosti. Sve što kažu i rade mora se uzeti u kontekstu njihovih ranijih djela. Ja se brinem gdje bi nas mogao odvesti ovakav pristup negiranju zločina", kazao je tužilac Scott za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije