! / Dokument o kojem se priča: Pročitajte šta piše u prvom bh. ANP-u

14. 08. 2019. u 13:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 58

U posljednje vrijeme politički život Bosne i Hercegovine okupira pitanje pridruživanja naše države NATO savezu. Posebnu pažnju javnosti izaziva pitanje slanja u Brisel Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Kako je danas saopćeno, materijal ANP-a je danas dostavljen članovima Predsjedništva BiH, a na narednoj sjednici kolektivni šef države trebao bi raspravljati o ovom pitanju.

Međutim malo se priča o sadržaju tog dokumenta.

Naime, Godišnji nacionalni program BiH izrađen je za period septembar 2018 - septembar 2019.

„Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje euroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava“, stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.

Nadalje, dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim vanjsko-političkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno - pravnog sistema standardima evroatlanskih zemalja.

BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO“, naglašeno je u ANP-u.

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Sigurnosna pitanja, te Pravna pitanja.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih sigurnosnih izazova.

Kompletan dokument, koji je ekskluzivno objavio portal Vijesti.ba, možete pročitati u nastavku:

ANP BiH on Scribd

NEMA KOMENTARA