Ankica Gudeljević: Hrvatice u javnom bh. prostoru su sotonizirane

Radiosarajevo.ba
Ankica Gudeljević: Hrvatice u javnom bh. prostoru su sotonizirane
Foto: Radiosarajevo.ba / Ankica Gudeljević

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, uputila je saopćenje za javnost povodom, kako se navodi, posljednjeg napada na Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

Njeno saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Počelo je prije nekoliko godina sa bezočnim napadima na Zoru Dujmović, ministricu za kulturu i šport, nastavilo preko Željane Zovko i drugih političarki iz hrvatskog naroda da bi kulminiralo sa nedavnim prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici Gordani Tadić.

Jedna je poveznica za sve njih: javne ličnosti, političarke hrvatskog naroda u BiH i ostale Hrvatice koje obnašaju javne funkcije, poput tužiteljice Tadić. Svoju strepnju, evo javno, izražavam pitajući se koja je sljedeća. Svoju strepnju izražavam i kao žena koja želi dati potporu ženama koje su izložene napadima koji često imaju utemeljenje isključivo u etnonacionalnoj netrpeljivosti a ne u argumentaciji temeljenoj na propustima u njihovom radu.

Ako će mjesto najtežih uvreda, etiketa i sotoniziranja Hrvatica u javnom bh. prostoru zauzeti mjesto razumijevanju, uvažavanju u međusobnoj potpori to otvara mogućnost da svaka političarka, intelektualka ili bilo koja druga osoba iz javnog i društvenog života bude izložena ne samo verbalnim nego i fizičkim nasrtajima.

Ovoj praksi se odlučno treba suprotstaviti i odlučno treba pozvati sve žene, ženske udruge i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se u svakoj prigodi javnog vrijeđanja žena oglase te da se toj praksi odlučno suprotstave. Ma koliko dijelili različita mišljenja, uvjerenja i političke poglede na bh. zbilju, svim ženama moraju biti garantirana ljudska prava u punom kapacitetu, navela je Gudeljević u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije