Analiza DW-a: Može li se zabraniti djelovanje policije FBiH u RS-u?

DW / Radiosarajevo.ba
Analiza DW-a: Može li se zabraniti djelovanje policije FBiH u RS-u?
Odluka Vlade RS-a da zabrani djelovanje "drugim policijskim agencijama iz BiH" na teritoriji ovog entiteta izazvala je brojne reakcije. Spornu odluku tumače i eksperti, a ocjene su različite.

Vlada RS-a je naložila entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da "u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a", bez saglasnosti entitetske Vlade, stoji na početku analize Deutsche Wellea.

DW: Šta ima da traži policija FBiH u RS?

Odluka je uslijedila nakon što je državni Operativni štab za pitanje migracija, koji predvodi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, prihvatio ponudu Federalne uprave policije (FUP) da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, tako što će ih rasporediti na najugroženije dijelove granice.

Šta kažu u Banjaluci?

Reakcije u RS-u su oštre, iako je Mektić negirao da će na taj način biti narušena teritorijalna nadležnost MUP-a RS-a.

"RS ima svoj teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija. Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije Federacije BiH uđe u RS, bez saglasnosti Vlade i Policije RS-a, bit će spriječen silom i to niko ne treba da pokušava", istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Mogući angažman Federalne policije na zaštiti državnih granica na teritoriji RS-a komentirali su i stručnjaci iz ovog entiteta, među kojima i bivši ministar unutrašnjih poslova Dragomir Jovičić.

Zaključak Vlade RS-a - undefined

Sporni zaključak Vlade RS-a

"To je jednostavno nedopustivo, jer šta ako se desi da neki migrant, ne daj Bože, liši života nekog policajca iz Federacije... Ko će snositi odgovornost, šta će on uopšte na tuđem prostoru?! To bi bilo gotovo isto, kao kad bi on otišao da radi u Srbiju, Hrvatsku ili Crnu Goru, gdje nije ni mjesna ni stvarna nadležnost", kaže Jovićić u izjavi koju prenosi Radio-televizija RS-a.

Pokušaj derogiranja ustavnih nadležnosti državnih agencija

Kako odlukom entitetske Vlade od subote (18. augusta) nije precizirano na koje se policijske agencije zabrana odnosi – navedene su samo "druge policijske agencije iz BiH" – moguća su i različita tumačenja prema kojima se spornom odlukom zabranjuje djelovanje i državnim policijskim agencijama na teritoriji RS-a, odnosno SIPA-i (Državnoj agenciji za istrage i zaštitu) te OSA-i (Obavještajno-sigurnosnoj agenciji).

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić kaže da su nadležnosti policijskih agencija u BiH jasno uspostavljene i da "neprecizni" zaključci Vlade RS-a pokušavaju derogirati (smanjiti) ustavne nadležnosti policijskih agencija na državnom nivou, prvenstveno SIPA-e i Granične policije (GP) BiH, a sve pod krinkom neslaganja sa najavljenom ispomoći GP BiH od strane FUP-a. 

"Ono što zabrinjava jeste da se putem zaključaka pokušava nametnuti nadležnim institucijama države da traže saglasnost od entitetskih organa za svoje ustavno djelovanje koje se u ovom slučaju odnosi na zaštitu granice i ilegalne migracije.  Smatram da je ovo najgori vid manipulacije i dezavuisanja građana i RS-a i BiH.  Neće niti SIPA niti bilo koja druga državna policijska ili sigurnosna agencija tražiti suglasnost od nižih nivoa vlasti , niti joj je to dužnost. Policijske agencije moraju sarađivati, a uvijek će biti onih koji će na tome pokušavati zaraditi političke poene i koji će unošenjem nepovjerenja praviti krize u sigurnosnom sektoru sve dok  vladavina prava ne spriječi takvo djelovanje", kaže Ahić za Deutsche Welle.

Odluka se ne odnosi na SIPA-u i OSA-u

Sporni termin u odluci Vlade RS-a pojašnjava dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka (FBN) u Banjaluci Predrag Ćeranić.

"Termin 'druge' policijske agencije koristi se s razlogom. On se ne odnosi na SIPA-u i OSA-u, agencije kojima zakon omogućava ingerencije nad cijelom teritorijom BiH već na one koje to pravo nemaju. Znači, 'druge' agencije su sve Federalne uprave policije i policija Brčko Distrikta BiH. Da je u odluci stajalo Federalna uprava policije tim terminom ne bi bilo zahvaćeno deset policijskih uprava kantona Federacije BiH i policija Distrikta Brčko", kaže Ćeranić za Deutsche Welle.

Kritičari, međutim, tvrde da je odluka Vlade RS-a mogla biti mnogo preciznija, odnosno da je trebalo jasno naznačiti na koje se konkretno policijske agencije odnosi, čime bi bile otklonjene sve nejasnoće oko tumačenja vladinih zaključaka i moguće upotrebe pojedinih policijskih agencija na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije