Lukač: Nećemo dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga u RS-u

Fena
Lukač: Nećemo dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga u RS-u
Foto: Anadolija / Dragan Lukač

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske, poručio je resorni ministar Dragan Lukač u otvorenom pismu.

„Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, koji dolaze od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu s Ustavom i zakonima Republike Srpske, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i drugih policijskih agencija u BiH“, naveo je Lukač.

On je istakao da MUP RS-a ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice s Graničnom policijom BiH.

Dodao je da je prema Sporazumu, trenutno angažirano 80 policijskih službenika MUP-a RS-a.

„U skladu s procjenama s terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spremni smo da angažiramo i dodatne snage Policije RS na zaštiti granice. Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji RS, od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva s dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve sprovede, s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a RS i teritorijalnog integriteta RS“, istaknuo je Lukač.

Pismo je zaključio navodeći da je u skladu s Ustavom RS-a i Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Policija RS-a nadležna za sprovođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriji RS-a, dodajući da će „tako biti i u budućnosti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije