Analitičar Igor Gavran: FBiH oštećena za ogromne iznose u raspodjeli prihoda UIO, Sarajevo najviše!

6
Radiosarajevo.ba
Analitičar Igor Gavran: FBiH oštećena za ogromne iznose u raspodjeli prihoda UIO, Sarajevo najviše!
FOTO: Facebook / UIO BiH

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović upozorio je jučer na brojne nezakonitosti koje se odnose na rad Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, kao i raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa.

"Federacija Bosne i Hercegovine je oštećena za 370 miliona KM u korist RS-a. Podnio sam krivičnu prijavu", kazao je Mehmedović.

Tragom ove informacije za portal Radiosarajevo.ba govorio je ekonomski analitičar Igor Gavran.

BH Telecom postupno uspostavlja telekomunikacijsku vezu nakon prekida u Konjicu i Jablanici

BH Telecom postupno uspostavlja telekomunikacijsku vezu nakon prekida u Konjicu i Jablanici

Sarajevo oštećeno

Iako dvoji oko motiva Mehmedovića, koji ovu jednu važnu temu otvara u jeku izborne kampanje i koji je, na koncu, kao političar bio "dio neke političke koalicije u kojoj se sve ovo odvijalo", Gavran se slaže s ocjenama da je Federacija BiH ovakvim raspodjelama prihoda od PDV-a itekako oštećena. Štaviše, on izražava sumnju da je iznos možda još veći na štetu Federaciji BiH!

"Jer, ako gledamo ovu razliku, koliko god se ona činila značajnom, ona opet ne oslikava dovoljno razliku u ekonomskoj snazi, ekonomskoj aktivnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine u odnosu na bh. entiteta Republike Srpske. Praktično, otkako postoji sistem PDV-a, iz godine u godinu, mislim da je ta razlika sve uočljivija, posebno u nekim dijelovima Federacije BiH, prije svega u Sarajevu i u sarajevskoj regiji... Federacija mislim da je oštećena za ogromne iznose, i to u već dugom periodu. Tek bi neka dublja analiza i revizija mogla da procijeni koliki su oni bili (razlika). Opet kažem, posebno kad gledamo Sarajevo i područje Sarajeva", govori Gavran.

Mehmedović: 'FBiH je oštećena za 370 miliona KM u korist RS-a. Podnio sam krivičnu prijavu'

Mehmedović: 'FBiH je oštećena za 370 miliona KM u korist RS-a. Podnio sam krivičnu prijavu'

Ekonomski potencijal, broj transakcija, potrošnja, kupovna moć i drugi parametri privrede, dodaje Gavran, daleko premašuju one u većem većem dijelu dio bh. entiteta RS.

"Ta bi raspodjela sigurno morala ići mnogo većoj mjeri u prilog Federacije BiH", smatra Gavran, upozoravajući kako se često ignorira fiksni iznos predviđen za Distrikt Brčko koji "nema nikakvog ekonomskog smisla".

"Naravno da u Brčkom ekonomija ni približno ne zadovoljava ovaj omjer i da bi i taj iznos za ovaj dio BiH trebao biti manji. Ali, to je već prije svega politička odluka, da on sredstva budu garantirana u ovom omjeru", podsjetio je.

Političke odluke

Međutim, s  s obzirom na način kako je Upravni odbor UIO strukturiran, te da su odluke koje ovo tijelo donosi, prije svega, političke, Gavran ne vidi mogućnost da se napravi objektivan dogovor baziran ekonomskim parametrima i da se slušaju stručna tijela, recimo, Odjeljenje za makroekonomsku analizu.

Ekonomista Igor Gavran
Foto: Screenshot: Ekonomista Igor Gavran

"Jer će opet političari odlučivati, te će oni kojima to ne ide u korist, u ovom slučaju i vrlo često Republika Srpska, uvijek blokirati takvo nešto. A zbog nekih političkih dogovora izvan ove oblasti njima će se i dozvoljavati da to čine", stava je Gavran.

Odgovornima smatra sve uključene u ovaj proces, pa i odgovorne iz Federacije BiH.

"Upravni odbor ne čini jedna ili dvije osobe. Šta su to poduzeli oni u Federaciji da dođu da do novca za Federaciju ako su oštećeni?! Očito nisu poduzeli ništa, jer se ništa nije dogodilo. Dakle, odgovornost je na svim vlastima. Na koncu cijeli sistem je pogrešno postavljen. Jednostavno politika u svemu, pa i u ovoj oblasti, ima potpuni primat i onda su logične pogreške u raspodjeli, kao i neke druge", smatra Gavran.

Zaključuje da su svi ekonomski parametri su na strani Federacije.

"Svi logični argumenti koji bi mogli govoriti o podjeli raspodjeli prihoda su na strani Federacije u daleko većem omjeru nego što je utvrđeno... Ali, jednostavno politika je odgovorna za ovo, a jedina, uvjetno kazano, ironična utjeha za građane jeste što i on novca koji dođe za građane Federacije, u budžet Federacije, pitanje je koliko se on zaista namjenski utroši koliko zaista od njega imaju koristi sami građani ili privreda. Dakle, i da je Federacija dobila ova sredstva, da li bi zaista građani u Federaciji živjeli bolje", upitao se, na kraju, Gavran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije