Ana Mrnjavac: Više od 13 godina naše plaće su zamrznute i dva puta smanjene

2
A. S.
Ana Mrnjavac: Više od 13 godina naše plaće su zamrznute i dva puta smanjene
Foto: Privatni album / Ana Mrnjavac o štrajku upozorenja

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i hercegovine (UIO BiH) je danas organizirao Štrajk upozorenja, koji će trajati sve do ispunjenja osnovnih uslova koje traže zaposleni u UIO BiH.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u UIO BiH Ana Mrnjavac za portal Radiosarajevo.ba, gdje je pojasnila da je odluka o pokretanju štrajka donesena nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Vijeće ministara BiH nije našao razumijevanje da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO.

Podsjetimo, ova instutucija je ključna za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85 posto svi budžeti u BiH (državni, entitetski, kantonalni i opštinski), finansiraju od indirektnih poreza.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

„Kao što ste upoznati, Sindikat od danas stupa u štrajk. Nažalost, bili smo prisiljeni i štrajk će se provoditi od 12 do 14 sati svaki dan sve dok nam se zahtjevi ne ispune. Ovo nije ishitrena odluka, više od 13 godina naše plaće su zamrznute i dva puta snanjene. Sasvim je nerealno i apsudno da je plaća na državnoj razini niža nego na entitetskom nivou. U RS ona iznosi 590 KM, u FBiH 543 KM, dok je na državgnom nivpou najniža 470 KM, što je apsurdno. Plaće naših kolega u općinama su veće i od 300 maraka", kazala je Mrnjavac.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u UIO BiH tvrdi da je na državnoj razini sve već 13 godina blokirano.

"Sve to je razlog što smo više puta tražili. Štrajk smo najavili prije godinu, tražili smo vraćanje osnovice na nivo iz 2008. godine. Mi smo institucija koja prikuplja prihode za cijelu BiH. Jedina smo država u okruženju koja nema kolektivni ugovor. Čak smo i napravili nacrt kolektivnog ugovora. Dali ga u prijedlog, ali se Vijeće ministara nije pokrenulo sa mrtve tačke", priča Mrnjavac.

Anja Mrnjavac o štrajku upozorenja - undefined

Foto: Privatni album: Anja Mrnjavac o štrajku upozorenja

Ona nam je podvukla i koja su to četiri zahtjeva koja traže da se ispune:

"1. Hitno usvajanje Budžeta institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine;

2. Izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog Zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO;

3. Usvajanje potrebnih odluka od strane Savjeta ministara BiH kako bi svi zapsoleni u UIO imali ista prava, što sada nije slučaj;

4. Ulazak u postupak donošenja Kolektivnog ugovora.

Sve ovo su razlozi na koji smo prisiljeni da organiziramo štrajk. Imenovali smo štrakački odbor, Vijeće za mirno rješavanje spora, i svi su suglasni sa svim našim zahtjevima. To je jedan minimum koji je davno trebao biti realiziran", dodala je Mrnjavac.

Naglasila je da je ovo prvi štrajk ove vrste, te da smatra da će poslodavac imati sluha i izaći nam u susret da neće doći do blokade granica ili ulaska u generalni štrajk.

"Ovaj štrajk znači da će biti dozvoljen prijelaz svih putnika preko graničnih prijelaza. Očekujemo veće gužve, a nadam se da će svi imati razumijevanja", dodala je Ana Mrnjavac za Radiosarajevo.ba, te podvukla da zaposleni u UIO BiH nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpjeti „maćehinski“ odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije