Amerikanci potvrdili: Ako EUFOR ostane bez mandata u BiH - doći će NATO

5
Radiosarajevo.ba
Amerikanci potvrdili: Ako EUFOR ostane bez mandata u BiH - doći će NATO
Foto: EPA-EFE / Nije samo sigurnost zemlje razlog zašto je članstvo u NATO-u jako važno

Na senatskom Odboru za vanjsku politiku održano je svjedočenje četvero nominiranih diplomata koje je predložila Bijela kuća, a moraju biti potvrđeni u Senatu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Među njima bio je i James O'Brien koji je nominiran za poziciju zamjenika državnog tajnika za Europu. Senatorica Jeanne Shaheen je pitala koliko naglašena retorika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika protiv ujedinjenosti Bosne i Hercegovine može utjecati za nestabilnost te postoji li zabrinutost da bi to moglo utjecati na obnovu mandata EUFOR u UN-u.

O'Brien je odgovorio kako Dodik kontrolira vladu u jednom dijelu Bosne i Hercegovine i kako želi kontrolirati resurse i sva sredstva koja dolaze iz tih resursa.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Mi smo u mogućnosti da smanjimo njegovu kontrolu novca i to je dio njegovog izazova. Zajedno s EU i visokim predstavnikom mu kažemo da je to neprihvatljivo, da će biti jasne posljedice te da mora odustati od takvog ponašanja", nastavio je on, javlja Al Jazeera.

"Vojne snage koje su u Bosni i Hercegovini ključne su po sigurnost. Jasno smo rekli, bile one pod EUFOR-om ili NATO savezom u nekom kapacitetu, njihova je prisutnost ključna."

O'Brien je potvrdio da bi, u slučaju da EUFOR-u ne bude produžen jednogodišnji mandat u UN, mirovne snage NATO saveza bile raspoređene u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije