Amerikanci kritikuju Crnu Goru zbog Bosne i Hercegovine

2
Radiosarajevo.ba
Amerikanci kritikuju Crnu Goru zbog Bosne i Hercegovine
Fena / Crna Gora / Ilustracija

Američka ambasada u Crnoj Gori saopćila je da je "veoma razočarana" odlukom dvojice crnogorskih ministara da prisustvuju nedavnoj svečanosti povodom obilježavanja "Dana RS", kojeg je ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 2015. godine.

"Tim potezom je iskazano veliko nepoštovanje prema institucijama Bosne i Hercegovine", poručeno je iz ambasade u odgovoru na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

Svečanosti u Banjoj Luci 8. januara, na kojoj je predsjednik entiteta Milorad Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prisustvovali su minstri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sramotni Dritan Abazović: 'Naravno da neću smijeniti Kovača i Damjanovića'

Sramotni Dritan Abazović: 'Naravno da neću smijeniti Kovača i Damjanovića'

"Prisustvo zvaničnika crnogorske vlade na tom događaju, na kojem je takođe odata počast ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu - čiji je rat u Ukrajini, koji nije ničim izazvan, prouzrokovao teško razaranje i ljudske patnje - u oštroj je suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u Evropskoj uniji, i sa principima i vrijednostima koje dijele članice evroatlantske zajednice", naglašeno je iz američke ambasade u Podgorici.

Odlazak dvojice ministara iz vlade Dritana Abazovića na ceremoniju u Banjoj Luci izazvao je oštre reakcije u dijelu crnogorske javnosti, dok su analitičari ocijenili da su takvi potezi još jedan korak dalje od evropskog puta Crne Gore.

Premijer Abazović rekao je novinarima u utorak da neće smijeniti ministre Damjanovića i Kovača i dodao da, u njihovoj posjeti Banjoj Luci, njegova vlada "nije imala nikakvog udjela".

Ipak, Kovač je rekao da je prisutvovao svečanosti u svojstvu ministra, te da je poziv za posjetu dobio od Dodika, dok je ministar finansija naveo da je na skupu bio u lično ime.

Zbog odlaska dvojice crnogorskih ministara na svečanost u Banjoj Luci, ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je protestno pismo Abazoviću u kojem je ocijenila da taj potez predstavlja nepoštovanje institucija BiH.

Abazovićeva vlada je u tehničkom mandatu, s obzirom na to da joj je izglasano nepovjerenje prije gotovo pet mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije