Američki senatori predstavili rezoluciju podrške BiH

2
Radiosarajevo.ba
Američki senatori predstavili rezoluciju podrške BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vijećnica

Šest američkih senatora poslalo je Senatu SAD-a na usvajanje rezoluciju u kojoj se prvi put poziva EU da ubrza proces pridruživanja BiH.

Povodom 30. godišnjice proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, šest američkih senatora poslalo je Senatu SAD-a na usvajanje rezoluciju u kojoj se ističe podrška demokratskoj, pluralističkoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini.

Rezoluciju potpisuju senatori Jeanne Shaheen, Gary Peters, Roger Wicker, Richard Durbin, Chris Murphy i Ron Johnson.

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Senatori također navode brojne historijske datume i činjenice kao što je proglašenje nezavisnosti BiH nakon čega je uslijedio rat u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi a više od dva miliona napustilo svoje domove, zatim ključnu ulogu NATO-a u završetku rata, potpisivanje Dejtonskog sporazuma te formiranje Ureda visokog predstavnika (OHR), te transformaciju SFOR-a u evropske mirovne snage EUFOR.

Senatori su upozorili da neki bh. i strani političari nastavljaju negirati genocid u Srebrenici, podsjećajući na američke sankcije protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i kako bh. entitet RS nastavlja slaviti neustavni dan RS-a.

Također su istaknuli i da su posljednji događaji doveli do toga da je bh. ekonomija pala za 4.3 posto te da se nezaposlenost mladih popela na 33.6 posto, što je rezultiralo time da je dodatnih 400.000 građana napustilo zemlju u posljednjih osam godina.

Navodi se i 14 zaključaka u kojima se od Senata između ostalog traži da ponovo potvrdi snažnu podršku BiH, pozove sve strane da povećaju napore u izbornim i drugim reformama uoči izbora ove godine, ohrabri vlasti u BiH da nastave težiti ka članstvu u NATO-u i EU te pozove EU da ubrza proces pridruživanja, ohrabri SAD da razmisli o dodatnoj sigurnosnoj podršci, osudi zapaljiva retorika političara koji negiraju ratne zločine i genocid te osudi korumpirane zvaničnike i one koji podrivaju put BiH ka EU i NATO.

"Kao najvažniji dio ove rezolucije može se izdvojiti poziv Europskoj uniji da ‘pojača napore, operacije i pomoć za brzi napredak prema procesu učlanjenja’ Bosne i Hercegovine u Uniju. To je prvi put da Senat poziva EU da to učini, odnosno da zatraži da se prijem BiH ubrza. Do sada se uvijek davala potpora za ulazak u EU, ali ne i da se ubrza taj postupak", javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

"Rezolucijom se osuđuju pojedinci, Milorad Dodik je spomenut imenom i prezimenom nekoliko puta kao čovjek koji naušava suverenitet zemlje, koji aktivno podrivaju stabilnost i teritorijalni integritet BiH te se traži od europskih saveznika da traže odgovornost takvih pojedinaca, uključujući i nametanje odgovorajućih sankcija takvim pojedincima. Ovo je još jedan novi trenutak u američkoj politici prema BiH, a to je da se od EU-a traži uvođenje sankcija", ističe Puljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije