Američki medij: U RS mijenjaju EU grant za kineski kredit

4
Radiosarajevo.ba
Američki medij: U RS mijenjaju EU grant za kineski kredit
Foto: BHRT / Vlada RS

Vlasti u RS-u nedavno su s kineskom kompanijom potpisale memorandum za obnovu puta od Foče do Šćepan Polja, vrijedan 100 miliona eura i pod uslovima koji nisu saopćeni. To bi moglo poskupiti ovaj projekat jer su ranije pregovarali s Europskom unijom po povoljnijim i transparentnijim uslovima.

Kineska kompanija "CRBC" trenutno je najbliža da dobije posao obnove odnosno izgradnje puta između Foče i državne granice s Crnom Gorom vrijedan 200 miliona maraka nakon što je Vlada RS-a potpisala s njima memorandum prema kojem će cijeli posao finansirati kineska banka.

Na taj način će umjesto makadamskog nesigurnog puta od Foče do državne granice biti izgrađena moderna cesta. Nakon što su godinama ignorisale pozive da se put uredi, vlasti RS su počele pregovarati s Europskom unijom da finansiraju put – dijelom iz povoljnog kredita, a dijelom iz granta.

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Sada te pregovore, kada sredstva postaju gotovo izvjesna, mijenjaju za skuplje i manje transparentno finansiranje iz kineskih izvora.

Državni ministar saobraćaja i komunikacija Edin Forto kaže da kineski uslovi ne mogu biti povoljniji od evropskih.

"Bilo bi suludo birati takvu opciju", smatra on.

Europska unija je već izdvojila 2,2 miliona eura za pripremne radove kroz sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) dodijeljenu BiH. Iz Delegacije EU za Detektor kažu kako je ovim sredstvima podržana priprema tehničke dokumentacije, kao i izrada tendera za izvođenje radova u 2017. godini.

U Delegaciji također potvrđuju da su u toku pregovori za finansiranje izgradnje puta.

U isto vrijeme Vlada RS je nedavno s kineskom kompanijom "CRBC" (China Road and Bridge Corporation) potpisala memorandum o rekonstrukciji dijela magistralnog puta Foča – Šćepan Polje vrijedan 100 miliona eura, čiji sadržaj nije poznat, uprkos mnogo povoljnijem kreditu koji bi mogle ponuditi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske kaže kako želi napraviti takmičenje.

"Ko prije riješi da će da učestvuje u finansiranju tog puta, ozbiljno, to nije 'zakovano'", kaže ministar Nedjeljko Čubrilović za Detektor i dodaje kako je Europska unija za izgradnju nudila 70 miliona eura.

"Bio je svaki put neki novi termin, novo odgađanje, isto kao s Europskom unijom – 'ispunite ovo, ispunite ono'", kaže Čubrilović.

Kakve je uslove tražila kineska strana nije moguće saznati jer ministarstvo koje vodi Čubrilović nije Detektoru dostavilo sadržaj memoranduma koji je potpisan s kineskom firmom, piše VoA.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije