Američki avion za prikupljanje podataka ponovo letio iznad BiH

2
Radiosarajevo.ba
Američki avion za prikupljanje podataka ponovo letio iznad BiH
Foto: Večernji.ba / Let aviona Artemis

U ponedjeljak, 22. jula, je iznad Bosne i Hercegovine ponovo sa uključenim transponderom letio avion kojeg koristi američka vojska za prikupljanje podataka.

Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Inače avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu".

Avion je poletio iz rumunske Constante koja se nalazi na obali Crnog mora, preletio Mađarsku, Hrvatsku i onda je kružio na relaciji od Tuzle do Mostara, javlja Večernji.

Novi detalji: Poznat identitet braće čija su tijela pronađena u Doboju

Novi detalji: Poznat identitet braće čija su tijela pronađena u Doboju

Od Nove godine u više navrata je ovaj avion letio iznad Bosne i Hercegovine, ali to nužno ne znači da snima Bosnu i Hercegovinu nego je izglednije da se radi o praćenju dešavanja u Srbiji.

"Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je za web-stranicu Defensone Mike Chagnon, zamjenik predsjednika Leidos Defence Group.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskih razgovora na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije