Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

/ Komentari (22)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

nasvasta

Trojka budete li sad izdali treba vas protjerati iz države .

Misterx

Trojka ce i tu napraviti trgovinu. Dat ce kradezeu nesto da bi mu mogla dati i podruznicu bh gasa sa hdz kadrovima u hercegovini. Sve za hdz

Haha

Murphy zašto ne nametneš južni “gas”?

Sankcije su pravi lijek

Samo sankcije i crna lista HDZ i njegovom lideru. Novčane sankcije za kantone koji se protive izgradnji. Sankcije i crna lista su najbolji lijek.

Hdzv1190

>>Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco Arbitražni sud u u Cirihu u Švicarskoj donio je odluku po kojoj su “BH-Gas” i kompanija “Energoinvest” dužni mađarskom prijevozniku “FGSZ”-u platiti 11,16 miliona dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju “Energoinvesta” i “BH Gasa” od 22. aprila. Saopćenje Energoinvesta napisano na više strana imalo je samo jedan cilj, da se uprava ove kompanije sakrije, tačnije svoju ulogu u cijelom procesu. Niti jedan dokument nije prezentovan u tvrdnjama Energoinvesta, te stoga Patria donosi dio dokomentacije koji pokazuje da nema nevinih i da se Energoinvest ne može sakriti. Jasno je, dakle, da nakon raskida ugovora sa mađarskim transporterom Energoinvest i BH-Gas moraju platiti 11 miliona USD uz troškove advokata i troškove arbitražnog postupka. ka marfi, čitaj kako *****e uništavaju plinsku indust<< HDZ BI UNISTIO SVE KAO I DO SAD SAMO LICNI INTERES DA SLUCAJNO I DOBIJU GAS ZA GODINU DVIJE IMALI BI 100 MILIONA DUGA.

e moj federalni bošnjo

u beogradu strani (obavezno hamerički) ambasadori upadaju u parlament, u ovoj nesretnoj zemlji daju "preporuke", a ovi odvratni mediji sve to uredno prenose bez i najmanje stida! trebalo bi upitati marfija i ekipu jesu li se ovako smjeli ponašati za vrijeme sfrj?

Mr. Murphy:

hocel bit vode skoro, pitam za jarana?

balije iz GASA prekinule važeći ugovor s mađarima

DA BI SEBI UZELI TAL OD ARAPA I NJIMA PREŠLI. SAD BI DA KRADU I NA HRVATSKOM PLINU, ZAJEDNO SA MARFIJAŠIMA. neće moći... Jasno je, dakle, da nakon raskida ugovora sa mađarskim transporterom Energoinvest i BH-Gas moraju platiti 11 miliona USD uz troškove advokata i troškove arbitražnog postupka. Znači, po osnovu arbitražnog postupka koji je inicirao Energoinvest raskidom ugovora obaveza je plaćanja ove dvije federalne firme 22 miliona KM. Da ugovor nije raskinut, ne bi ni bilo plaćanja 22 miliona KM, te sada ovakav sudski ishod ne predstavlja nikakav uspjeh. Podsjećamo da je raskinut ugovor za koji je Arbitražno vijeće konstatovalo da NEMA VIŠE SILE, a Energoinvest sa svojim advokatima, bazirali su odbranu na nedokazivoj činjenici da je bila viša sila. Kada pogledamo medijske natpise Energoinvest u proteklom periodu je pokušao nametnuti priču da neće izgubiti ovaj spor i da će još izvršiti povrat inih miliona USD. Ako dvije federalne kompanije moraju platiti FGSZ-u 11 miliona USD, šta se desilo sa javnim obećanjem da neće ništa platiti po osnovu ovog arbitražnog postupka. Vladu FBiH su 2020. godine ubijedili u nešto što se nije niti desilo niti se moglo desiti, a nanijela se nesaglediva šteta Energoinvestu i BH-Gasu, kao i Vladi FBiH.

marfi nikad čuJo, alaham!

Kako u svom saopćenju nigdje ne spominju svoj doprinos u zaključenju Aneksa 24. sa FGSZ, a navode da istog nije trebalo niti zaključiti, neka javnost prosudi čiji je potpis na ovom Aneksu i čije je ime navedeno na kraju ovog Aneksa. Ujedno, u Pismu uvjerenja, koje je Bisera Hadžialjević potpisala u ime Energoinvesta navedeno je:"saglasno izjavljuju da neće raskidati zaključeni Dugoročni ugovor o transportu gasa sa FGSZ. Objema kompanijama ne odgovara raskid ugovora sa FGSZ, jer Vlada FBIH Pismom uvjerenja naložila da se ugovor ispuni do kraja 2023. godine."Sada imamo situaciju da plaćamo i penale za transport gasa za FGSZ 11 miliona USD i plaćamo transport gasa preko Turskog toka.Istovremeno, Vlada FBIH je koliko je poznato u dva navrata glasala jednoglasno o davanju garancija mađarskom transporteru FGSZ i to je objavljeno u Službenim novinama FBIH, ali nije objavljen stenogram sa Vlade FBIH o raspravi prilikom drugog glasanja, jer je to proglašeno SLUŽBENOM TAJNOM.

marfibeg: neJmam ti ja ba pojmeta o otome, alaham

Stoga, valja istaknuti da hvalospjevi Energoinvesta o arbitražnoj odluci uopće ne stoje, jer moramo platiti 22 miliona KM, a to nije nikako pohvalno. Inače, ugovor s Mađarima se samo trebao ispuniti do 2023. godine po odluci Vlade FBiH, a što su sve strane potpisale. Prelazak na Turski tok dodatno je koštao FBIH 22 miliona KM i koštao je povećanjem cijene gasa za potrošače od 105%. Inače, presuda arbitražnog suda došla je još prošle sedmice, ali saopćenje Energoinvesta u kojem su svi krivi, samo ne onaj ko je raskinuo ugovor, kasnilo je nekoliko dana, što je i razumljivo s obzirom d aje valjalo smisliti konstrukciju koju je jučer ponudio Energoinvest!_

Namćor

Donesite zakon kojim se Murphy-iju BiH ostavlja u amanet da vedri i oblači u njoj po vlastitoj volji i nahodjenju.

Sta je napravio embargo na oruzje Bosni?

Da nije bilo Embarga na oruzje od strane EZ i UNa, nebi Srbija smjela pokrenuti ratove! Mogla je napasti cetvrtom vojnom silom Evrope (JNA), drzavu koja nema ni oruzje, ni vojnu organizaciju poput Bosne. Pored oruzja i logistike Srbija je imala u Bosni politicke instalacije, insajdere, nacije Jugoslavije, sa imenom Srbije. Sta je rezulrat Embarga? Dugo ratovanje. Opsade. Zastocene zone UNa. Patnja. Sistematska planska ubistva, pogrom, progon, silovanje, genocid!! Strahovito razaranje. Unistenje nesrpskih bogomolja, grobalja, kulturnih institucija. Embargo voljom engleskih lordova, krizara ostaje cijeli rat. Samo za Bosnu. Da nebi muslimani mogli ubijati agresore, kriscane¿! Kad je krenula Oluja iz Hrvatske i ARBiH krece u oslobadjanje Bosne. Onda ŠOK! NATO 1995.prijeti udarima Bosni, clanici UNa, na njenoj teritoriji, da se nebi oslobodila od jugo*****cke agresorske zlocinacke armade. Jeli moguce pita se zdrav razum? Ali nije to sve!!! Dolazi Dejtonski ustroj BiH. Novi embargo na drzavu! Razvaljuje se Republika BiH, a na njenoj teritoriji gradi, pazi sad!! “Republika Srbska” na zonama progona, pogroma, zlocina genocida. Sta je to UNu, Americi i EU sktivila nesretna Bosna?? Za sve je kriva EU i UN, namicatelji embarga! Neka je sramota sav civilizovani svijet, sta je uradio Bosni i Bosancima zarad krizarskih zelja!

Recite javno ili ipak idete HDZ-u na ruku

Ako vec tako nastupate onda recite da HDZ i Covic moraju pristati na Zakon kojim ce se Juznom konekcijom uoravljati preko BH Gasa! Uperi prstom na kocnicara, manipulatora, i zlo od politicara!

Sarajevo bih

Čovu za usi i rjeseno začas.

Sarajevo bih

Trojka budete li sad izdali treba vas protjeratA iz države . ka nasvasta A kad su to izdali sdo botu,kad???

adi

Samo sankcije i crna lista HDZ i njegovom lideru. Novčane sankcije za kantone koji se protive izgradnji. Sankcije i crna lista su najbolji lijek. ka Sankcije su pravi lijek dok sda, i bakir ne dobiju sankcije za zlocin nad narodom, visedecenijsku pljacku lojavi nemas se sta javljati, hebo ti svak ***** poganu

Ovo je onaj debil iz DeFektne Sejdine stranke!

>>Da nije bilo Embarga na oruzje od strane EZ i UNa, nebi Srbija smjela pokrenuti ratove! Mogla je napasti cetvrtom vojnom silom Evrope (JNA), drzavu koja nema ni oruzje, ni vojnu organizaciju poput Bosne. Pored oruzja i logistike Srbija je imala u Bosni politicke instalacije, insajdere, nacije Jugoslavije, sa imenom Srbije. Sta je rezulrat Embarga? Dugo ratovanje. Opsade. Zastocene zone UNa. Patnja. Sistematska planska ubistva, pogrom, progon, silovanje, genocid!! Strahovito razaranje. Unistenje nesrpskih bogomolja, grobalja, kulturnih institucija. Embargo voljom engleskih lordova, krizara ostaje cijeli rat. Samo za Bosnu. Da nebi muslimani mogli ubijati agresore, kriscane¿! Kad je krenula Oluja iz Hrvatske i ARBiH krece u oslobadjanje Bosne. Onda ŠOK! NATO 1995.prijeti udarima Bosni, clanici UNa, na njenoj teritoriji, da se nebi oslobodila od jugo*****cke agresorske zlocinacke armade. Jeli moguce pita se zdrav razum? Ali nije to sve!!! Dolazi Dejtonski ustroj BiH. Novi embargo na drzavu! Razvaljuje se Republika BiH, a na njenoj teritoriji gradi, pazi sad!! “Republika Srbska” na zonama progona, pogroma, zlocina genocida. Sta je to UNu, Americi i EU sktivila nesretna Bosna?? Za sve je kriva EU i UN, namicatelji embarga! Neka je sramota sav civilizovani svijet, sta je uradio Bosni i Bosancima zarad krizarskih zelja! ka Sta je napravio embargo na oruzje Bosni?<< ovaj portal sluzi za hebavanje ovakvih likova koji svoje frustracije na bausteli pretvaraju u “autorske” tekstove.

adi

>>Da nije bilo Embarga na oruzje od strane EZ i UNa, nebi Srbija smjela pokrenuti ratove! Mogla je napasti cetvrtom vojnom silom Evrope (JNA), drzavu koja nema ni oruzje, ni vojnu organizaciju poput Bosne. Pored oruzja i logistike Srbija je imala u Bosni politicke instalacije, insajdere, nacije Jugoslavije, sa imenom Srbije. Sta je rezulrat Embarga? Dugo ratovanje. Opsade. Zastocene zone UNa. Patnja. Sistematska planska ubistva, pogrom, progon, silovanje, genocid!! Strahovito razaranje. Unistenje nesrpskih bogomolja, grobalja, kulturnih institucija. Embargo voljom engleskih lordova, krizara ostaje cijeli rat. Samo za Bosnu. Da nebi muslimani mogli ubijati agresore, kriscane¿! Kad je krenula Oluja iz Hrvatske i ARBiH krece u oslobadjanje Bosne. Onda ŠOK! NATO 1995.prijeti udarima Bosni, clanici UNa, na njenoj teritoriji, da se nebi oslobodila od jugo*****cke agresorske zlocinacke armade. Jeli moguce pita se zdrav razum? Ali nije to sve!!! Dolazi Dejtonski ustroj BiH. Novi embargo na drzavu! Razvaljuje se Republika BiH, a na njenoj teritoriji gradi, pazi sad!! “Republika Srbska” na zonama progona, pogroma, zlocina genocida. Sta je to UNu, Americi i EU sktivila nesretna Bosna?? Za sve je kriva EU i UN, namicatelji embarga! Neka je sramota sav civilizovani svijet, sta je uradio Bosni i Bosancima zarad krizarskih zelja! ka Sta je napravio embargo na oruzje Bosni?<< i da nebi embarga muslimani su oizdurine, sve redom pobjeglo vani, ili svercalo po gradovima, vi ste kita od narodat

EU i UN su krivci za ratove na Z Balkanu’90-tih!

Da nisu nametnuli embargo na oruzje zemljama bivse Ju, Srbija nebi smjela pokrenuti ratove u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH 1990-tih. Srbija sa CG je kontrolisala mocnu JNA, 4-tu vojnu silu u Evropi, koja je imala pedesetogodisnje stokove opreme, oruzja, municije, logistike. Embargo je najvise pogodio izolovanu, okruzenu i napadnutu sa svih strana Bosnu i Hercegovinu. BiH tad nije imala vojsku! Rezultat embarga je produzeni rat, teski ratni zlocini ukljucujuci i genocid nad Bosnjacima, muslimanima, unistenje infrastrukture i privrede, progon i pogrom stanovnistva, unistenje drzave RBiH i Bosanskog drustva. Da nije uveden embargo Z Balkan bi odavno bio u EU i NATO. Imali bi mir, prosperitet i blagostanje. Sve je zbog islamofobnog narativa engleskih lordova i podzemlja evropskih krizara. Amerikanci ne zele trajno rijesiti konflikt. Sve zamrznu. Sad Rusija potpaljuje!! Krizu na Z Balkanu cete prosto rijesiti ako Bosni vratite njeno iskonsko ime, da bi joj nacija i narod bili Bosanski, bez laznih “konstitutivnih” NACIJA krepale Jugoslavije, koje su izvrsioci velikodrzavnih projekata krvolocne Srbije i hinjske Hrvatske.

zavrnut će plenković pipu i onda UOPĆE nema plina,

a plin usmjeriti u drugom smjeru. neće šugavo poture određivati politiku jedne uljuđene, europske države. MRŠ U TURSKU, 100ko!

Veriga

>>Da nije bilo Embarga na oruzje od strane EZ i UNa, nebi Srbija smjela pokrenuti ratove! Mogla je napasti cetvrtom vojnom silom Evrope (JNA), drzavu koja nema ni oruzje, ni vojnu organizaciju poput Bosne. Pored oruzja i logistike Srbija je imala u Bosni politicke instalacije, insajdere, nacije Jugoslavije, sa imenom Srbije. Sta je rezulrat Embarga? Dugo ratovanje. Opsade. Zastocene zone UNa. Patnja. Sistematska planska ubistva, pogrom, progon, silovanje, genocid!! Strahovito razaranje. Unistenje nesrpskih bogomolja, grobalja, kulturnih institucija. Embargo voljom engleskih lordova, krizara ostaje cijeli rat. Samo za Bosnu. Da nebi muslimani mogli ubijati agresore, kriscane¿! Kad je krenula Oluja iz Hrvatske i ARBiH krece u oslobadjanje Bosne. Onda ŠOK! NATO 1995.prijeti udarima Bosni, clanici UNa, na njenoj teritoriji, da se nebi oslobodila od jugo*****cke agresorske zlocinacke armade. Jeli moguce pita se zdrav razum? Ali nije to sve!!! Dolazi Dejtonski ustroj BiH. Novi embargo na drzavu! Razvaljuje se Republika BiH, a na njenoj teritoriji gradi, pazi sad!! “Republika Srbska” na zonama progona, pogroma, zlocina genocida. Sta je to UNu, Americi i EU sktivila nesretna Bosna?? Za sve je kriva EU i UN, namicatelji embarga! Neka je sramota sav civilizovani svijet, sta je uradio Bosni i Bosancima zarad krizarskih zelja! ka Sta je napravio embargo na oruzje Bosni?<<. Bravo za analizu. Po reakcijama izdajica vidim kako boli istina.

Gost

Koji si ti faktor da se mijesas u unutrasnje stvari jedne zemlje. Eno Dodik prdno, sta kaze state deparment.?

/ Najnovije