Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

20
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka
Foto: Arhiv / Ambasada SAD

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odlučio da ne postoji osnovana sumnja Tužilaštva BiH da su prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović počinili krivična djela zbog kojih bi im bio određen pritvor, upriličen je svečani doček za njih dvojicu u Federalnoj upravi policije.

Na ovaj postupak reagirala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, njihovo saopćenje  na mreži X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti: 

Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH (Ramo Isak, op.a.), koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška kaznena djela.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se obranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona.

Izdaja je povjerenja javnosti kad god se službenici za provođenje zakona, tužiteljstvo ili sudstvo optuže za njegovo kršenje. Nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogući povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zlouporabe položaja. Javni dužnosnici protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja trebaju biti suspendirani do okončanja istrage”, naveli su u objavi iz Ambasade SAD u Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno: SIPA u Zenici pretresa prostorije Aide Halać

Potvrđeno: SIPA u Zenici pretresa prostorije Aide Halać

Podsjetimo, Munjića i Selmanovića je dočekao je u četvrtak, 25. aprila, postrojeni policijski vod, a njihov dolazak je bio propraćen aplauzom. 

Njih su također dočekali načelnici odjeljenja, a službenici i namještenici su im aplaudirali na hodnicima prilikom ulaska u zgradu, a nakon dočeka su razgovarali sa Ramom Isakom. 

Više detalja o akciji Black Tie 2 koja se realizira u BiH možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije