Američka ambasada u BiH se emotivnom porukom oprostila od Clifforda Bonda

0
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada u BiH se emotivnom porukom oprostila od Clifforda Bonda
Foto: Ambasada SAD / Clifford Bond dok je bio američki ambasador u BiH

Žalimo zbog smrti istinskog prijatelja Bosne i Hercegovine, ambasadora Clifforda Bonda, saopćeno je danas, 5. aprila, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini.

"Kao ambsador SAD-a u BiH od 2001. do 2004. godine, a zatim kao specijalni izaslanik za Srebrenicu od 2007. do 2008. godine, ambasador Bond posvetio je godine svog profesionalnog života pomažući BiH u oporavku od rata, razvoju njenih multietničkih Oružanih snaga i očuvanju dostojanstvenog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Nastojimo graditi na njegovoj ostavštini dok nastavljamo podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Neka ovaj divni kolega i veliki prijatelj svih građana BiH počiva u miru", napisali su.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Podsjetimo, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Clifford Bond preminuo je u 77. godini.

On je funkciju ambasadora u BiH obavljao od 2001. do 2004. godine u vrijeme kad je visoki predstavnik bio Paddy Ashdown.

Bond je odigrao jednu od ključnih uloga u reformama koje su u to vrijeme provođene u BiH. Posebno se to odnosi na reformu odbrane, kada su formirane jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine. Nakon završene misije ambasadora, obavljao je i funkciju specijalnog izaslanika za Srebrenicu 2007. i 2008. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije