Maureen Cormack posjetila Fakultet islamskih nauka: Fascinirala je historija BiH

Fena/Radiosarajevo.ba
Maureen Cormack posjetila Fakultet islamskih nauka: Fascinirala je historija BiH
Iako je većina njenih kolega iz američkih ambasada diljem svijeta, dolaskom Trumpa na mjesto predsjednika SAD, napustilo svoje pozicije Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH već danas je nastavila svoj aktivan rad.

U okviru unaprijed dogovorenog programa, ambasadorica Cormack danas je posjetila Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a jedan od glavnih razloga posjete bilo je obilježavanje dugogodišnje saradnje ambasade i ove visokoškolske ustanove. Međusobno, ove dvije institucije omogućile su nesmetanu međudržavnu razmjenu studenata i nastavnog osoblja u okviru Fullbrighte programa.

Povod je i ovogodišnje obilježavanje 40. godišnjice fakulteta koji je već dvije godine punopravni član Sarajevskog univerziteta, te je Cormack čestitala ovu godišnjicu studentima i profesorima, naglasivši da je izuzetno važna saradnja fakulteta i ambasade.

U okviru te saradnje je na Faklultetu islamskih nauka angažirana osoba iz Sjedinjenih Američkih Država koja predaje engleski jezik, podsjetila je Cormack.

Dekan Zuhdija Hasanović, koji je među ostalima bio domaćin američkoj ambasadorici, rekao je da  ovaj fakultet ima angažiranog lektora engleskog jezika otkako su profesor Enes Karić i drugi profesori i asistenti boravili u okviru njihovog akademskog rada u Sjedinjenim Državama u toku Fulbrighte programa.

On je ambasadorici Cormack i prijašnjim ambasadorima njene zemlje izrazio zahvalnost za dugogodišnju uspješnu saradnju.

Ambasadorica se interesirala za historiju fakulteta i živopisne zgrade u kojoj je smješten pa su joj domaćini kazali i podatak da je 1887. godine tu osnovana Šerijatska sudska škola. Dekan Hasanović je podsjetio i na ovogodišnje obilježavanje 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, visokorangirane škole u to vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije