... / Ambasador Slovenije zasadio Najevsku lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu

06. 10. 2021. u 13:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Aleji ambasadora je danas, 6. oktobra Općina Stari grad pripremila sađenje lipa za novoimenovane ambasadore u Bosni i Hercegovini. Tim povodom je Nj. E. Damijan Sedar zasadio mladu stabljiku Najevske lipe iz Črne na Koroškem, Slovenije.

Najevska lipa raste na imanju Najevnik na nadmorskoj visini od 1056 metara, gdje je rođena ambasadorova prabaka.

Najevska lipa je drvo s najvećim opsegom debla u Sloveniji, nekada je bila visoka 11,24 metra i navodno je izrasla iz sedam debala. Visina lipe je 24 m, a starost se procjenjuje na 700 godina.

Prema narodnom predanju, nekada davno, kralj Matjaž, korvinski kralj,vezao je svog konja vranca ispod te lipe, a danas taj kralj spava iza kamenog stola ispod gore Peco.

Legenda kaže da su se ispod Najevske lipe zaustavili Turci, jeli zlatnim kašikama i u žurbi ih prilikom bježanja od Matjaževe vojske, zakopali ispod korijena te lipe.

Lipa se smatra simbolom Slovenije i u današnjem vremenu Najevska lipa predstavlja mjesto okupljanja prilikom obilježavanja godišnjice nezavisnosti Republike Slovenije.

Danas se u Sloveniji održava samit EU-Zapadni Balkan, glavni događaj slovenačkog predsjedavanja Vijećem EU.

Također su danas ambsadori Norveške Olav Reinertsen
i Rumunije Anton Pacuret zasadili stabla u Aleji ambasadora.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA