Sattler: Za BiH osigurano više od 300 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Sattler: Za BiH osigurano više od 300 miliona eura
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa uručenja opreme

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija.

Isporuka opreme upriličena je u prostorijama BKM-Špeda. 

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Kako je danas objasnio Sattler, za Bosnu i Hercegovinu je osiguran paket pomoći od više od 300 miliona eura, a od toga je sedam miliona eura direktno za nabavku medicinske opreme.

"Danas vršimo isporuku robe u vrijednosti od više od 800.000 eura", kazao je on, rekavši da su pripremili i podršku u iznosu od 28 miliona eura investicija za zdravstveni sektor naše zemlje. 

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Evropska unija je za hitne medicinske potrebe Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 do sada izdvojila ukupno sedam miliona eura, što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme. Isporuka zaštitne medicinske opreme medicinskim ustanovama širom BiH je počela već krajem marta i nastavit će se.

Događaju je prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je zahvalio Evropskoj uniji na ovoj  donaciji. 

"Mi danas dobivamo respiratore, ali prave respiratore, odnosno mašine koje će sutra moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenima u bolnicama u BiH", naglasio je ministar Radončić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije