Stav / Još jedna zemlja za sankcije Dodiku: 'Neustavni koraci RS imat će posljedice'

14. 01. 2022. u 10:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jan Waltmans, ambasador Nizozemske u Bosni i Hercegovini osudio je odluke bh. entiteta RS da blokira institucije države kao i da implementira zaključke sa sjednice Narodne Skupštine RS iz decembra 2021. o prijenosu nadležnosti te podržao uvođenje sankcija kao odgovor na te, kako ih je nazvao, neustavne radnje.

“Neustavne radnje RS kao i blokada državnih institucija koju sprovode političari iz RS imat će posljedice, kao što je očekivano smanjenje evropske i međunarodne pomoći. Drugi koraci se također razmatraju. Građani BiH zaslužuju odgovornu politiku i funkcionalne institucije”, naglasio je Waltmans.

Podsjetimo, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta. Deklaraciju nisu podržale stranke iz opozicije u tom entitetu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)