Ovo je čovjek koji bi trebao nadzirati američke sankcije: O'Brien se obratio Senatu

2
L. R.
Ovo je čovjek koji bi trebao nadzirati američke sankcije: O'Brien se obratio Senatu
PrtScr / James O'Brien

James O'Brien, koji je u oktobru predložen za čelnika Ureda američke vlade za koordinaciju provođenja sankcija s titulom ambasadora SAD-a, obratio se danas pred Senatom.

Zahvalio se na nominaciji, kako običaji nalažu, govorio o podršci svoje obitelji, a onda je govorio o planovima i ciljevima - ukoliko Senat bude saglasan za njegovo imenovanje. 

Podsjetio je na godine koje radi za američku vladu, a onda je istaknuo važnost američkih sankcija i "koliko je vitalno da ih u potpunosti implementiramo".

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"To će biti jedan od glavnih ciljeva mog rada", poručio je.

Naveo je, potom, desetine ljudi koji su unutar 20 različitih programa sankcija: "Mnogo je posla da se ovo provodi snažnije i zato je važno da se pomno nadzire i organizira."

"Sankcije su dio strategije, a ne strategija", stava je O'Brien te stoga najavljuje, bude li imenovan, razgovore sa svim kolegama iz administracije.

"Mi moramo govoriti jednim glasom", poručio je.

O sankcijama je još dodao kako trebaju imati efekta i biti korisne tamo gdje trebaju biti, ali ne i naštetiti "nevinim posmatračima".

"Ne želim da oni budu povrijeđeni", kazao je O'Brien. 

Ponovio je i riječi američkog predsjednika Joea Bidena koji je kazao kako se, uz jaku nacionalnu strageiju, protiv korupcije može boriti globalno.

Mišljenja je i da se onima, koji su pod sankcijama, treba objasniti šta treba da urade kako bi iste uklonili. 

O'Brien je prethodno radio u State Departmentu, gdje je počeo na poziciji odvjetnika-savjetnika 1989. Kasnije je služio kao specijalni predsjednički izaslanik za Balkan, odgovoran za diplomatsku, ekonomsku i sigurnosnu politiku SAD-a u tom području.

Osim toga, O’Brien je bio zamjenik čelnika Ureda za planiranje politike State Departmenta i viši savjetnik veleposlanice UN-a i državne sekretarke Madeleine Albright. S tih pozicija pomogao je u formuliranju Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni, zbog čega ga diplomate u Washingtonu neformalno zovu 'otac Daytona'.

Također, vodio je podršku SAD-a Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, koji je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi.

Prije 21 godinu, u intervjuu za LA Times, o našoj zemlji je rekao:

"Moja zabrinutost za BiH je da riskira da zaostane na putu. Još uvijek ima političke strukture koje su etnički podijeljene, a opstrukcionisti mogu spriječiti da stvari napreduju. Kao rezultat toga, Hrvatska i sada Jugoslavija (intervju je dat 2000.g, op.pr) mogu krenuti prema Europi, a Bosna će ostati zaglavljena u zapećku."

Nadalje, finalizirao je sporazume o kontroli oružja za masovno uništenje u bivšem Sovjetskom Savezu. O’Brien je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu saradnju s Kinom; promovirao ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati; i radio na tome da javno-privatna partnerstva i društvena odgovornost poduzeća postanu središnji element američke vanjske politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije