Ambasador Murphy: SAD pruža punu podršku za BiH na putu u NATO savez

2
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy: SAD pruža punu podršku za BiH na putu u NATO savez
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Sastanak Zukan Heleza i Michael J. Murphy

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy potpisali su danas Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima, između Vlade SAD-a i Ministarstva odbrane BiH.

Helez je poželio dobrodošlicu ambasadoru Murphyau, kazavši da mu je drago što je lično došao da potpiše Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima u MO i OS BiH. Naglasio je da je Murphy na taj način još jednom potvrdio opredijeljenost SAD-a napredovanju BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

"Bosna i Hercegovina prolazi kroz jedno važno, možda i prelomno razdoblje na vanjskopolitičkom ali i unutrašnjem planu. U martu smo zvanično informisani o otvorenim pristupnim pregovorima za članstvo BiH u Evropskoj Uniji. Pogoršana sigurnosna situacija u svijetu i ratna dešavanja, podstakla su Europu da vodi više računa o svom prostoru. U taj prostor spada i Bosna i Hercegovina koja je po mnogo čemu specifična. Vjerujem da ćemo osnažiti i prilike za naše članstvo u NATO savezu, jer na operativnom nivou, BiH slovi za jednog od najaktivnijih NATO partnera, a što je potpuno u skladu s našim statusom učesnika u Akcionom planu za članstvo (MAP)", kazao je Helez, dodavši da je naša zemlja u ovoj godini domaćini tri važna NATO događaja.

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Ambasador Murphy naglasio je da je sretan što je došlo do realizacije Plana koji jeizrađen zajedničkim snagama.

"Puno truda i rada je uloženo u izradu Plana razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima između Vlade SAD-a i MO BiH, zahvalan sam svima koji su radili na izradi i omogućili današnje potpisivanje. Svi smo svjesni nedostatka ljudskih resursa, zato je neophodno napraviti promjene koje bi mlade ljude privukle u OS BiH. Nadam se da će se kroz implementaciju ovog Plana to i desiti", rekao je Murphy.

Murphy je na kraju sastanka još jednom podcrtao da SAD pružaju punu podršku našoj zemlji na putu u NATO savez, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije