Ambasador Makarević: Dvoje državljana BiH zaraženo u Norveškoj

Radiosarajevo.ba
Ambasador Makarević: Dvoje državljana BiH zaraženo u Norveškoj
FOTO: Fena / Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević

Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj objavio je video u kome je govorio o širenju novog soja koronavirusa (COVID-19) u toj zemlji, koja za sada ima više od 4.000 zaraženih i više od 30 smrtnih slučajeva.

"Imamo prijavu da je dvoje državljana BiH u Norveškoj inficirano koronavirusom", naveo je između ostalog Makarević. 

Kako je objasnio, sve ustanove u ovoj državi su zatvorene, a vanrednog stanje proglašeno je do 13. aprila. Granice su zatvorene, vlada nestašica sredstava za dezinfekciju, zaštitnih rukavica i maski,...

Kako je naveo, zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo trenutno se u Norveškoj nalazi 42 naša državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza.Većina naših građana su u gostima kod svoje rodbine. Prema procjenama, oni bi se u BiH mogli vratiti u maju.

Norveške vlasti su objavile da stranci neće imati problema sa boravkom nakon isteka vize ukoliko je taj boravak nužan zbog otkazivanja letova.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije