Ambasador BiH u Kanadi nije spustio bh. zastavu na pola koplja: 'Ponizili ste sebe, slavite genocid'

5
Radiosarajevo.ba
Ambasador BiH u Kanadi nije spustio bh. zastavu na pola koplja: 'Ponizili ste sebe, slavite genocid'
Foto: IGK / Ambasada BiH u Kanadi

Institut za istraživanje genocida Kanada pozvao je danas ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava da poštujte 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici jer to poštuje i Kanada.

Nijhovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Spustite zastavu Bosne i Hercegovine 11. jula na pola koplja i tako se pridružite mnogim premijerima kanadskih pokrajina i gradonačelnicima kanadskih gradova koji proklamacijama i deklaracijama civilizacijski odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Poštujte presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici. Poštujte rezolucije Kanadskog parlamenta kojima je Kanada priznala genocid u Srebrenici i proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Poštujte saopćenja premijera Kanade Justin Trudeau o genocidu u Srebrenici.

Vi niste to uradili ni ove godine i tako ste sebe ponizili jer slavite genocid i tvorevinu stvorenu tim genocidom.

Vi predstavljate političku tvorevinu koja je sprovela genocid. Negiranje genocida je vaša jedina vrijednost i politički cilj.

Vaše negiranje genocida i veličanje zločina, vaše negiranje države Bosne i Hercegovine samo pokazuje da niste dostojni imena naše ali i vaše jedine domovine BiH.

Istini, pravdi i kulturi sjećanja ne možete ništa jer u Kanadi ima mnogo nas koji smo svojim radom učinili Kanadu državom koja priznanje genocid i poštuje 11. juli.

Vi, ne možete ništa ni državi BiH jer mnogi kanadski Bosanci ali i časni Kanađani tako dobro prezentuju hiljadugodišnju bosanskohercegovačku tradiciju. Ono što možete jeste da napustite časnu funkciju ambasadora. U ime boljih odnosa izmedju BiH i Kanade", saopćeno je iz IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije