Ambasador BiH Nedim Makarević uručio akreditivna pisma predsjedniku Islanda

Fena
Ambasador BiH Nedim Makarević uručio akreditivna pisma predsjedniku Islanda
FOTO: Fena / Ambasador Nedim Makarević s predsjednikom Islanda
Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Island sa sjedištem u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević u Rejkjaviku je svečano uručio akreditivna pisma predsjedniku Islanda Guðni Th. Jóhannessonu.

Na taj način Makarević je zvanično preuzeo dužnost nerezidentnog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji.

Jóhannesson je bosanskohercegovačkom ambasadoru uz dobrodošlicu zaželio uspješan rad te je naglasio da Island želi nastaviti razvijati dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom kao strateški važnom zemljom u regionu zapadnog Balkana. Sa tim u vezi je spomenuo program EEA, koji pored Islanda financiraju Lihtenštajn i Norveška te mogućnost da BiH participira aplikacijama u domenu dobre prakse, razmjene znanja i izgradnje kapaciteta po raznim osnovama.

Ambasador Makarević se zahvalio predsjedniku Jóhannessonu na dobrodošlici, kao i na nesebičnoj pomoći koju je Island uputio BiH za vrijeme poplava 2014. godine.

Također je naglasio da će raditi na daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa te da će unapređenje ekonomske saradnje BiH i Islanda biti jedan od prioriteta u njegovom radu.

Informirao je predsjednika Islanda o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i nastojanjima za ubrzanje procesa euroatlantskih integracija, s posebnim osvrtom na značaj punopravnog članstva naše zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ambasador Makarević se također zahvalio predsjedniku za svu dosadašnju podršku Islanda BiH, naročito za podršku koju kao članica NATO-a pruža našoj zemlji na putu ka članstvu u Alijansi.

Predsjednik Islanda je još jednom, kao i njegov predhodnik, predsjednik Grimmson podsjetio na prijedlog da BiH u cilju tješnje bilateralne suradnje, imenuje počasnog konzula sa sjedištem u Rejkjaviku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije