Ambasador Bakir Sadović: Očekujemo snažnu podršku Turske

Radiosarajevo.ba
Ambasador Bakir Sadović: Očekujemo snažnu podršku Turske
Očekujemo nastavak ekonomske kooperacije, te trilateralnih mehanizama saradnje na relaciji Srbija-Turska-BiH, todnosno Hrvatska-Turska-BiH, koji doprinose jačanju povjerenja i stabilnosti u našem regionu.

Očekujemo, također, da Turska i dalje ostane naš saveznik na putu ka euroatlanskim integracijama, kaže za Radiosarajevo.ba ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Bakir Sadović analizirajući za naš portal rezultate jučer održanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora i šta naša zemlja i Balkan mogu očekivati poslije njih.

Piše: Faruk Vele

Kontinuitet politike

Nakon prebrojanih glasova u izboru za predsjednika Turske, podsjetimo, dosadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan  je pobijedio sa 52,6 posto osvojenih glasova. Muharrem Ince, kandidat opozicione CHP dobio je 30,6 posto glasova.

Na trećem mjestu je Salahatin Demitras sa 8,4 posto osvojenih glasova, dok je Maral Aksener četvrta sa 7,3 posto glasova.

"Rezultati izbora znače kontinuitet turske politike u regionu i svijetu, te nastavak stabilizacije, sigurnosti i ekonomskog napretka ove zemlje. Prve reakcije na berzama pokazuju da turska lira jača u odnosu na američki dolar i euro, što znači da berzanski stručnjaci pobjedu predsjednika Erdogana ocjenjuju kao dobru za ekonomiju zemlje, govori Sadović.

Na izborima za Parlament Turske, nakon prebrojanih glasova Narodni savez (AK i MHP) je dobio podršku 53,7 posto glasača, od čega je AK partija osvojila 42,6 posto, a MHP 11,1 posto. Nacionalni savez (CHP. IYI, SP) je dobio ukupno 33,9 posto glasova, od toga CHP 22,6 posto. Prokurdska partija HDP je dobila 11,7 posto, čime je izborila ulazak u Parlament.

Bakir Sadović - undefined

Bakir Sadović (Foto: Twitter)

Raspored mandata u Parlamentu Turske bio bi slijedeći: AK će dobiti 295 mandata, CHP 146, HDP 67, MHP 49 i IYI 43. Imajući u vidu da Parlemant Turske ima 600 poslanika, to znači da će Narodni savez (AK i MHP) imati većinu sa 344 poslanika.

"Izbori u Turskoj se mogu promatrati iz više uglova. Za Bosnu i Hercegovinu i naše državljane koji žive i rade u Turskoj, kao i za naše brojne iseljenike, najznačajniji aspekt je onaj koji se tiče stabilnosti i ekonomskog napretka Turske.Od dolaska AK partije na vlast, Turska se snažno otvorila svijetu, što ranije nije bio slučaj ", govori Sadović.

Podsjeća da je Turska bude prva zemlja u svijetu po pomoći koju daje drugima u odnosu na svoj GDP, a druga u svijetu po ukupnom obimu pomoći, odmah iza SAD-a. Ne zaboravimo, kaže, i da Turska vodi računa o više od 3,5 miliona Sirijaca koji su utočište našli u toj zemlji.

"Stabilnost i ekonomska snaga jake Turske je od koristi svim zemljama u kojima su se provodili programi turske Vlade. Mi u BiH, ali i regionu, osjećamo pozitivni angažman Turske i kroz pomoć navedenih agencija, ali i kroz odlučnost Vlade Turske da pomogne našem regionu jačanjem privredne saradnje, kao i najavljenom izgradnjom putne infrastrukture na relaciji Sarajevo-Beograd-Sarajevo", kaže nam Sadović.

Od marta prošle godine, kada je došao u Tursku, priznaje da nije prošao ni jedan mjesec da neka privredna ili politička delegacija iz te zemlje nije posjetila BiH, ili da delegacija iz BiH nije posjetila Tursku. To, veli, pokazuje spremnost obje zemlje za unapređivanjem saradnje u svim oblastima.

"Predizborna kampanja vladajuće i opozicionih partija se jednim dijelom dotakla i politike Turske prema drugim državama, odnosno prema programima pomoći. Opozicione partije su naglašavale potrebu da se Turska okrene sebi i siromašnim ljudima u toj zemlji, dok je AK partija isticala da želi nastavak  dosadašnjih programa pomoći i širenje uticaja Turske u svijetu. Rezultati ovih izbora su jednim dijelom pokazali i kakvu vanjsku politiku žele njeni građani. Oni su jasno dali do znanja da se protive izolacionizmu koji je zagovarala opozicija, te da podržavaju politiku kojom se Turska želi pozicionirati kao značajan regionalni, ali i svjetski faktor", objašnjava Sadović.

Projekti mogli biti ugroženi

 Da su, dodaje bh. ambasador u Turskoj, rezultati išli u nekom drugom pravcu, mnogo toga bi bilo drugačije u odnosima Ankare i Sarajeva.

"Uz neki drugi izborni rezultat, svi započeti projekti na Balkanu bi vjerovatno bili ugroženi, ili barem usporeni. Mi u BiH možemo očekivati nastavak dosadašnje podrške koju Turska pruža našoj zemlji, što je pozitivan signal i za našu ekonomiju. Očekujemo skoro potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini koji uključuje garantirani izvoz 13.000 tona mesa u Tursku na period od 5 godina, što je sigurno dobra vijest za naše farmere", kaže Sadović.

Tursku u pet mjeseci posjetilo više od 11 miliona turista

Govoreći o turskoj ekonomiji, Sadović navodi da je prošle sedmice objavljen podatak da je u prvih pet mjeseci 2018. godine Tursku posjetilo rekordnih 11,5 miliona stranih turista, što je povećanje za 30,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Ministar turizma Numan Kurtulmuš očekuje da ove godine Turska ostvari najveću posjetu od 40 miliona turista i prihod od 32 mlrd USD, što bi pomoglo ublažavanju trgovinskog deficit Turske. Poređenja radi, prošle godine Tursku je posjetilo 32 miliona turista uz prihod od 26,5 mlrd USD", ilustrativno je objasnio ambasador Sadović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije