Ambasade SAD-a i Velike Britanije: RS mora poštovati odluke pravosuđa države

A. D.
Ambasade SAD-a i Velike Britanije: RS mora poštovati odluke pravosuđa države
Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH imaju rezolutne stavove povodom najave pojedinih zvaničnika iz RS-a o nepoštivanju odluka Suda i Tužilaštva BiH, rečeno nam je u ove dvije ambasade.

Iz Američke ambasade u Sarajevu u izjavi za Radiosarajevo.ba posebno su potcrtali da je referendum o Sudu i Tužilaštvu kojeg ponovo najavljuje lider RS-a Milorad Dodik neprihvatljiv.

"Naš stav po pitanju referenduma o pravosuđu ostaje nepromijenjen. Nijedan entitet ne može održati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi. Nadležnost za državno pravosuđe oduvijek jeste pripadala državi, kao što propisuje  Dejtonski mirovni sporazum  i potvrđuje Ustavni sud BiH", kazali su iz Ambasade SAD-a.

Navodi da se interesi Republike Srpske bolje ostvaruju radom na jačanju i pružanju podrške sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH.  Dodaju da insistiranje na referendumu koji krši Dejtonski mirovni sporazum nije produktivno i odvratilo bi pažnju od važnog posla koji stoji pred Bosnom i Hercegovinom.

Prokomentirali su i Dodikov poziv da Srbi izađu iz ovih pravosudnih institucija, odaslan nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću.

"Pozivamo sve da poštuju sudske odluke i pravosudne institucije. Pozivi da se napuste državne institucije su neodgovorni  i nisu u interesu ni žrtava, ni njihovih porodica. Transparentni i pravedni sudski procesi neophodni su za dalji proces pomirenja i budućnost ove zemlje. Mi uvijek ističemo da je na svim stranama bilo civilnih žrtava rata. Stalni napori na poboljšanju nezavisnosti pravosuđa, reformi pravosudnog sistema, te poboljšanju njegove funkcionalnosti od ključne su važnosti za BiH", kazali su iz Ambasade SAD-a.

I u Ambasadi Velike Britanije u našoj zemlji bili su nedvosmisleni.

"Odluke suda se moraju poštovati, bez obzira koliko je to teško onima koji se ne slažu s njima.  Mi ujedno prepoznajemo da je prevelik broj onih za čije patnje pravda još nije zadovoljena.  Zato je jačanje vladavine prava i pravosuđa jako važno.  To je fokus Reformske agende i naše bilateralne podrške Bosni i Hercegovini.  Pozivamo sve strane da se pozitivno i urgentno uključe u ovaj proces.  Povlačenje iz državnih institucija nije rješenje i ugrozilo bi dugoročne ciljeve pravde, mira i prosperiteta za sve narode u BiH", rekli su u Britanskoj ambasadi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije