Ambasada Švicarske: Osnovci 'mali ambasadori' zaštite okoliša i prirode

Fena
Ambasada Švicarske: Osnovci 'mali ambasadori' zaštite okoliša i prirode
FOTO: Fena / S radionice u Sarajevu
Učenici osnovnih škola “Skender Kulenović” iz Sarajeva i “Sveti Sava” iz Istočnog Sarajeva bili su učesnici radionica o zaštiti okoliša i prirode, održanih na planini Trebević kod Sarajeva, u projektu koji je podržala Vlada Švicarske.

Prema saopćenju švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini, osnovci su imali brojne edukacije, ali i vremena za zabavu, a s Trebevića nose nova znanja, prijateljstva i nezaboravna iskustva, postavši istinskim "malim ambasadorima" koji će stečena znanja o zaštiti okoliša i prirode prenositi u svom okruženju.

"Naučili su da smeće ne bacaju na pod već da se bave reciklažom. Drago mi je što su mnogo toga naučili i dobili titulu “malih ambasadora” okoliša kako bi i druge naučili da se tako ponašaju i kako bi okoliš, naročito planina Trebević, bio  zaštićen u budućnosti", izjavila je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Na radionicama su djeci pokazani konkretni primjeri zaštite okoliša i pokazatelji kakav je zrak kojeg dišemo, koliko je on opasan po zdravlje, na koji način mogu dobiti informacije o stepenu zagađenosti zraka i šta oni mogu uraditi u njihovim porodicama da zrak koji dišu bude kvalitetniji, ddoao je Anes Podić iz udruženja Eko Akcija, koji je bio predavač na radionici za učenike.

"Naučili smo da se priroda mora čuvati", poručila je Sunčica, učenica III-5 razreda  iz Osnovne škole “Sveti Sava”, a Dino iz Osnovne škole “Skender Kulenović” dodao da je “zaštita okoliša jako bitna". 

U prelijepom ambijentu planine učenici su uživali i u vožnji Alpine coasterom koji se nalazi u skupu objekta Sunnyland te su imali organizovanu šetnju šumskim stazama, a na kraju dana vozili su se Trebevićkom žičarom.

Članovi Planinarskog društva "Trebević" naučili su učenike o sigurnosnim mjerama prilikom planinarenja te najvažnijim karakteristikama planine Trebević kad je riječ o flori i fauni, a EKOPAK je bio zadužen za adekvatno recikliranje otpada u toku ovog jednodnevnog izleta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije