Ambasada SAD-a o ukazu Željke Cvijanović protiv Inzkovog zakona

23
F.V.
Ambasada SAD-a o ukazu Željke Cvijanović protiv Inzkovog zakona
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasada o ukazu Cvijanović

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović donijela je tzv. ukaz kojima se od danas na prostoru bh. entiteta RS derogiraju izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik je pred kraj mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

Istovremeno, bez mnogo reakcija u bh. javnosti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da je će "proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu" na prostoru bh. entiteta RS.

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

"Odbacićemo njihove aktivnosti i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru RS-a. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obavještajnom agencijom", rekao je Dodik.

Ranije je najavio slične poteze u pogledu Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Sve ovo se dešava u trenutku povećanih tenzija u bh. društvu.

Povodom poteza Cvijanović portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

"Sjedinjene Američkih Države podržavaju ključnu ulogu koju Visoki predstavnik ima u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom", kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Kako su dodali, izabrani bh. lideri imaju mogućnost da, putem Parlamentarne skupštine BiH, predlažu, razmatraju, odbacuju, mijenjaju i usvajaju zakone.

"Sigurnost i prosperitet svih u BiH ovisi o tome da njihovi lideri rade kroz odgovarajuće institucije i da rade zajedno na promicanju izgradnje povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti", zaključeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije