Ambasada SAD reagovala nakon što Majkama Srebrenice nije dozvoljen ulaz u Kravice

5
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD reagovala nakon što Majkama Srebrenice nije dozvoljen ulaz u Kravice
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD

Majkama Srebrenice nije dozvoljeno da polože cvijeće pred zemljoradničku zadrugu Kravice gdje je u jednom danu ubijeno više od 1300 Bošnjaka.

Kako su Majke Srebrenice napisale, na ovo nije reagovao OHR.

Tu je u jednom danu u jednom danu ubijeno više od 1.300 Bošnjaka.

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

"Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene odlukom gradonačelnika Bratunca da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica danas u znak sjećanja na gubitak najmilijih tamo tokom", napisala je Američka ambasada u Sarajevu putem Twittera.

Majkama Srebrenice nije dozvoljeno da polože cvijeće pred zemljoradničku zadrugu Kravice

Majkama Srebrenice nije dozvoljeno da polože cvijeće pred zemljoradničku zadrugu Kravice

Pored toga, dodali su i sljedeće:

"Lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama. Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da obilježe svoje najmilije. Ovo je od suštinskog značaja kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH ozdrave i krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je takođe pristojna stvar. 

Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u i oko Srebrenice dogodio genocid u julu 1995. godine, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su poginuli u regionu, ali ometa izglede za pomirenje koja je neophodna svim ljudima u BiH da žive mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju", poručili su iz Ambasade SAD.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa kazala je da je na ovom lokalitetu ubijen i njen sin.

"Ovdje je ubijeno 1.316 osoba ko ne vjeruje ima spisak kod nas koji smo dobili iz Tužilaštva iz Haaga. Ovdje je ubijen moj sin gdje sam našla jednu kost, danas ovu grobnicu na Budakovu i Jadru gdje smo obišli. Ubili su za jedan dan 1.316 života. Lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama. Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da obilježe svoje najmilije.", pojasnila je Subašić.

Sada se Kravica obnavlja i to je za Majke Srebrenice pokazatelj da se “gumicom želi izbrisati zločin".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije