Ambasada SAD-a o "razrješenju" Valentina Inzka

1
F. V.
Ambasada SAD-a o "razrješenju" Valentina Inzka
Foto: Fena / Američka ambasada u BiH

Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan i dosljedan, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom brojnih informacija i analiza poslije najave mogućnosti razrješenja visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valenzina Inzka, te eventualnog dolaska njemačkog političara Christiana Schmidta, člana Kršćanske socijalne unije, za novog visokog predstavnika.

"Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan i dosljedan – Bosna i Hercegovina mora ispuniti konkretne kriterije koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi napredovala i prestala biti predmetom međunarodne supervizije", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu, te dodali:

"Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka Europskoj uniji i dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provedbe Mirovnog sporazuma. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanju ovih zadatih kriterija. Za dodatne informacije, upućujemo Vas na Ured visokog predstavnika".

Brojne reakcije u Bosni i Hercegovini izazvala je najava da zvanični Berlin insistira na smjeni visokog predstavnika Valenzina Inzka kako bi na njegovo mjesto bio postavljen Schmidt, što implicira snažniji utjecaj Njemačke na dešavanja u našoj zemlji i Zapadnom Balkanu.

Podsjetimo, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Briselu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su jasno postavljeni i odobreni od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili.

Ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR- a su:

•    Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih
razina vlasti;
•    Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
•    Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko;
•    Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UIO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); i
•    Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također utvrdio dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:
•    Potpisivanje SSP-a; i
•    Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu
mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije