Ambasada SAD-a o Dodikovim uvredama na račun članice CIK-a: To je govor mržnje!

10
F. V.
Ambasada SAD-a o Dodikovim uvredama na račun članice CIK-a: To je govor mržnje!
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD i Milorad Dodik

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagirala je na uvrede koje na račun članice Centralne izborne komisije (CIK) Vanje Bjelice - Prutine jučer iznio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjetimo, Dodikova reakcija uslijedila je nakon poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju.

Dodik tvrdi da je CIK poništio izbore samo na "srpskim" biračkim mjestima, ali nije u većinski bošnjačkim.

"U potpunosti podržavamo napore Centralne izborne komisije BiH na provođenju Izbornog zakona i istraživanju svih nepravilnosti koje su dokumentirane u Srebrenici, Doboju, i ostalim biračkim mjestima.

Uloga CIK-a je od ključnog značaja da se osigura povjerenja građana u izborni proces i da se njihov glas računa", odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću na pitanje portala Radiosarajevo.ba.

Dodali su da politički lideri koji imaju validne razloge za zabrinutost u vezi integriteta izbornog procesa trebaju dati svoju podršku logičnim poboljšanjima koja su navedena u preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije umjesto što potkopavaju legitimitet institucija Bosne i Hercegovine.

"Nema mjesta za govor mržnje i podjela, kao ni za lične napade na javne službenike. Pozivamo političke lidere da se posvete civiliziranom dijalogu i promoviranju tolerancije i poštovanja, te da, tokom 2021. godine, preuzmu odgovornost za izborne reforme koje imaju za cilj unaprijeđenje integriteta izbora", kazali su Ambasadi.

Dodik je, podsjetimo, rekao je da odluka CIK-a, kojom su poništeni izbori u Doboju i Srebrenici, priprema za opće izbore u kojima "oni žele da mešetare."

Za tu odluku glasala su dva člana CIK-a iz reda srpskog naroda, Jovan Kalaba i Vanja Bjelica – Prutina koju je Dodik "prozvao" zbog toga što je udata za Bošnjaka.

"Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte?", rekao je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći o odluci Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije