Ambasada SAD-a: Nećemo tolerisati nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a: Nećemo tolerisati nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma
Pixabay / Ilustracija
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH o privremenoj obustavi raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj.

Saopćenje prenosimo u cjelosti: 

"Pozivamo sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH. Nadležnost Suda je jasno definisana u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Apelujemo na rukovodstvo Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda. Nepoštivanje odluke Suda bi značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima.

Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje. Daytonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH.

Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira su na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30.8.2016. ponovno potvrdili svoju podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredjeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja. Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije