Amanpour usporedila rat u Ukrajini s ratom u Bosni: 'Laži Moskve nalikuju srpskoj propagandi'

6
Radiosarajevo.ba
Amanpour usporedila rat u Ukrajini s ratom u Bosni: 'Laži Moskve nalikuju srpskoj propagandi'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christiane Amanpour u Sarajevu

Rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine neka je vrsta reprize rata koji je 90-ih godina prošlog stoljeća vođen protiv Bosne i Hercegovine, a laži koje u tom ratu koristi Moskva sasvim nalikuju srpskoj propagandi, kazala je u subotu, 12. augusta, u Sarajevu Christiane Amanpour, čuvena novinarka CNN-a.

Christiane Amanpour je svoje prve korake kao ratna izvjestiteljica CNN-a, tada najutjecajnije televizijske mreže na svijetu, napravila upravo u Bosni, odnosno u Sarajevu kamo je sada doputovala na projekciju filma 'Poljubite budućnost' (Kiss the Future) kojim je u petak, 11. augusta, otvoreno 29. izdanje filmskog festivala Sarajevo Film Festivalu.

Taj film govori o otporu Sarajlija ratu kroz alternativnu muzičku pozornicu koja je u gradu funkcionirala tokom cijelog razdoblja opsade, a kulminirala je potporom koju su dobili angažmanom irske grupe U2 i na kraj njenim koncertom u Sarajevu po završetku rata 1997. godine.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Amanpour kaže kako je u Sarajevu kao mlada novinarka morala naučiti kako ispričati priču o tome da to nije bio tek građanski rat i kazati ko su bili žrtve, a ko agresori.

Još jedna zvijezda SFF-a ponovo u Bosni i Hercegovini: Christiane Amanpour stigla u Sarajevo

Još jedna zvijezda SFF-a ponovo u Bosni i Hercegovini: Christiane Amanpour stigla u Sarajevo

"Morala sam biti iskrena jer je međunarodna zajednice željela izjednačiti stvari i biti 'neutralna'", kazala je novinarka koja se tokom izvještavanja iz Sarajeva suočavala s optužbama da je navodno izgubila neutralnost.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano 235 filmova u 18 festivalskih programa. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva je 49 filmova.

Benjamina Karić uručila Christiane Amanpour priznanje 'Počasna građanka Sarajeva'

Christiane Amanpour, čuvena CNN-ova ratna reporterka, od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić danas, 12. augusta dobila je plaketu za "Počasne građanke Sarajeva", priznanje koje je Amanpur pripalo prije 23 godine.

Ona je došla na otvorenje 29. Sarajevo Film Festivala, a sinoć je skupa sa ekipom filma "Kiss The Future" prošetala crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Tom prilikom, Amanpour je istaknula koliko joj je drago što se ponovo našla u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije