Službi za poslove sa strancima prijavljeno 7.128 nezakonitih migranata

Radiosarajevo.ba
Službi za poslove sa strancima prijavljeno 7.128 nezakonitih migranata
Vijeće ministara kontinuirano prati stanje s migrantskom krizom Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato sa Informacijom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, a u vezi s povećanim prilivom migranata.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, konstatirano je da se procesi i upravljanje migrantskom krizom, koliko je to moguće, drže pod kontrolom te da se prati migrantski val i reagiranja koja dolaze kako iz zemlja preko kojih migranti ulaze u BiH tako i zemalja Europske unije.

Da bi se uspješno provodile aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH i njihovo krijumčarenje, neophodno je povećati obim kontrole granica. U tom pogledu apelira se na Graničnu policiju da ubrza prijem kadeta.

Od 1. januara do 21. juna 2018. godine, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata.

Namjeru za azil u BiH iskazalo je 6.354 osoba, ali samo 611 ih je podnijelo zahtjev za azil, što govori da migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH.

Nakon što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost, uskoro će u funkciju biti stavljena kasarna Ušivak u Hadžićima i objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, gdje bi se smještali migranti. Prema procjenama, u Unsko-sanskom kantonu nalazi se između
1.600 i 1.800 migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije