Alumnisti Prve bošnjačke gimanzije izrazili duboku zabrinutost zbog humanitarne krize u Pojasu gaze

1
Radiosarajevo.ba
Alumnisti Prve bošnjačke gimanzije izrazili duboku zabrinutost zbog humanitarne krize u Pojasu gaze
Foto: Facebook / Udruženje Alumni

Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo izrazilo je duboku zabrinutost zbog eskalacije humanitarne krize u Pojasu Gaze nakon 7. oktobra 2023.  

Oni su poručili da oštro osuđuju svaki vid nasilja i terorizma, počinjen od pojedinaca, organizacija i država.

Raspoloživi podaci su duboko uznemirujući i neprihvatljivi: 4.385 osoba je izgubilo život, uključujući 1.661 djece, dok je čak 13.651 osoba povrijeđena.

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

Upotreba prekomjerne sile, okupacija, ekonomska blokada i nemilosrdna asanacija ne samo da je nečovječna, već i flagrantno krši osnovna načela međunarodnog prava. Prema posljednjim informacijama, čak 73.000 Palestinaca je bilo prisiljeno napustiti svoje domove, suočavajući se sa neizvjesnom budućnošću i humanitarnom krizom.  

Ovaj konflikt, koji je ukorijenjen duboko u prošlost, sada pokazuje znakove eskalacije i nosi potencijal za prerastanje u regionalni sukob. Posljedice ovog konflikta prožimajući su učinak koji se širi izvan geografskih granica, zaoštravajući odnose među ljudima raznolikog porijekla, sa katastrofalnim posljedicama koje već sada osjećamo.

Potresne fotografije iz Gaze: 1.756 djece ubijeno u napadima

Potresne fotografije iz Gaze: 1.756 djece ubijeno u napadima

Akti smrtonosnog nasilja, sistematsko ograničavanje slobode kretanja, ekonomska blokada, uz uskraćivanje osnovnih resursa kao što su voda, hrana, električna energija i gorivo stanovništvu Pojasa Gaze, predstavljaju ne samo moralnu sramotu, već očigledno i dokazano kršenje normi međunarodnog prava od strane izraelskih snaga.

"Kao alumnisti Prve bošnjačke gimnazije utemeljene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i tokom opsade Sarajeva, čija je prva generacija upisana nakon genocida u Srebrenici, masakra na Markalama u Sarajevu i ubistva mladosti na Kapiji u Tuzli, imamo punu moralnu, historijsku i civilizacijsku obavezu i pravo prepoznati i osuditi svaki oblik ratnog zločina koji se sistemski vrši nad nejakim.

Pozivamo sve naše alumnistice i alumniste da u okvirima svojih mogućnosti djeluju u skladu sa manifestiranim plemstvom duha na kojem su odgajani i obrazovani. Učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo prolongiranje humanitarne krize, daljnja ratna razaranja i elemente genocida nad  Palestincima", poručuju u svojoj objavi. 

‼️Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije humanitarne krize u 🇵🇸...

Posted by Alumni Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo on Saturday, October 21, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije