Šta je Sven Alkalaj rekao u Vijeću sigurnosti UN o Miloradu Dodiku

5
Radiosarajevo.ba
Šta je Sven Alkalaj rekao u Vijeću sigurnosti UN o Miloradu Dodiku
Foto: Screenshoot / Alkalaj tokom sjednice Vijeća sigurnosti (arhiva)

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama večeras se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti. Tema je stanje u BiH.

Na početku je napomenuo da pozdravlja usvajanje Rezolucije kojom se produžava mandat operacije ALTEA.

"Misija EUFOR Altea ima mandat da podrži implementaciju vojnih aspekata mirovnog sporazuma i da se pobrine za poštivanje Aneka i Općeg mirovnog sporazuma", naveo je Alkalaj.

Zatim je govorio o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH.

"Tokom eskalacije krize Dodik je pozvao da se RS jednoglasno povuče iz sporazuma koji su davno potpisani o prijenosu entitetskih nadležnosti na državni nivo u oblasti indirektnog oporezivanja i VSTV", naveo je ambasador te dodao:

"Prema najavljenim planovima, to bi značilo povlačenje članova Oružanih snaga BiH koji žive u RS i preuzimanje objekata Oružanih snaga u RS te uspostavu vojske RS, i povlačenje osoblja iz Oružanih snaga što bi vratilo sat 15 godina unazad", poručio je Alkalaj.

Napomenuo je kako se naša zemlja suočava sa  najvećom egzistencijalnom krizom u poslijeratnom periodu.

"Dodik ugrožava mir i stabilnost države i regije, te bi moglo dovesti i do podrivanja samog sporazuma", glasi jedna od poruka Alkalaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije