Alivuković: Rezultat će biti mnogo drugačiji kad se zbroje svi glasovi

Anadolija
Alivuković: Rezultat će biti mnogo drugačiji kad se zbroje svi glasovi
FOTO: AA / Nermin Alivuković
Predsjednik Općinske izborne komisije Srebrenica Nermin Alivuković rekao je kako u ovom momentu ne mogu reći da li je na biračkim mjestima u Srebrenici bilo izbornog inženjeringa ili je u pitanju needuciranost članova biračkih odbora.

”Imamo podatke s tih biračkih mjesta, ali kada smo prilikom zbrajanja glasova za načelnika zvali telefonom i pitali koliko je koji kandidat osvojio glasova, oni su nama javili taj broj, ali ne razumijem zašto taj broj nije unesen u obrazac”, rekao je Alivuković.

Potvrdio je da je Općinska izborna komisija Srebrenica jučer oko pet sati zaprimila zaključak Centralne izborne komisije BiH o objedinjavanju rezultata na biračkim mjestima gdje nije upisano sve ono što bi trebalo biti upisano od biračkih odbora kada je u pitanju zbrajanje glasova i za poziciju načelnika i za Skupštinu Općine. Radi se o pet biračkih mjesta u Srebrenici. 

”Mi ćemo danas nakon sjednice donijeti odluku i obavijestiti posmatrače koji su akreditirani za praćenje rada Općinske izborne komisije, formirati poseban tim koji će izvršiti to ponovno prebrojavanje. Nepravilnosti koje smo mi uočili prilikom prijema s tih biračkih mjesta jesu da birački odbori nisu upisali ono što su trebali upisati. Broj glasova za pojedine kandidate kada je u pitanju pozicija načelnika, ali isto tako i Skupština Općine nisu upisivani ti rezultati, odnosno glasovi za stranke, odnosno kandidate u okviru tih lista. Dakle, jednostavno predali su prazne papire i mi ne znamo koliko je broj glasova na tim biračkim mjestima i za načelnika i za Skupštinu Općine tako da nakon otvaranja tih vreća i ponovnog prebrojavanja imat ćemo konačni rezultat”, rekao je Alivuković.  

Naglasio je da će ”kada donesu odluku i kada otvore te vreće onda znati da li je tu bilo nekog izbornog inženjeringa, da li je to bila namjerna ili nenamjerna greška biračkog odbora”

”To ostaje da se vidi”, naglasio je Alivuković.

Kada je u pitanju disproporcija u broju glasova kandidata za načelnika u odnosu na broj glasova koje su partije osvojile za Skupštinu Općine Srebrenica, predsjednik OIK-a kaže kako je stigao veliki broj prigovora upravo po tom osnovu. 

”Postoje određene sumnje, ali s obzirom na to da smo mi jučer zaprimili oko 16 prigovora uglavnom probosanskih stranaka koje sumnjaju u regularnost i broj glasova koji su osvojili na pojedinim biračkim mjestima i gdje traže ponovno prebrojavanje glasova na kompletnom području, svih 27 biračkih mjesta, jednostavno javlja se sumnja da je baš postojao taj izborni inženjering i da je cjelokupan izborni proces u Srebrenici, prema njima neregularan. Ali, naravno OIK nije nadležan u tom slučaju i sve te prigovore smo proslijedili CIK-u BiH na dalje postupanje”, rekao je Alivuković.

U ovom momentu, naveo je da vjeruje ni da CIK BiH ne može donijeti konačnu odluku s obzirom na to da je izborni materijal još uvijek u zgradi Općine Srebrenica, odnosno u OIK-u Srebrenica.

”Tek kada kompletan birački materijal bude dopremljen u Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevo, CIK BiH može krenuti s istragama i utvrđivanjima stvarnog stanja”, rekao je Alivuković. 

Predsjednik OIK-a smatra kako je prerano proglašenje pobjednika u Srebrenici izazvalo povećane tenzije i unijelo pomutnju. 

”S obzirom na to da sam dugogodišnji predsjednik OIK-a, ista ovakva situacija bila je i 2012. kada je zajednička kandidatkinja Vesna Kočević u ime Koalicije Zajedno za Srpsku negdje oko 20 sati, odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta proglasila pobjedu. Međutim tačno je to da maltene više glasova se očekuje iz odsustva i putem pošte nego što je trenutno rezultat u Srebrenici. Ipak, prerano da bilo ko proglašava pobjedu. Naravno kada se sve to zbroji mislim da će rezultat biti mnogo drukčiji”, cijeni Alivuković.

Rezultati s redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, nakon novog prebrojavanja glasova na pojedinim biračkim mjestima očekuju se sutra.  

”Što se tiče ovih 27 biračkih mjesta, to objedinjavanje rezultata mi očekujemo, a nakon otvaranja vreća i ponovnog unosa podataka u bazu CIK-a BiH i da će taj posao biti završen sutra do 16 sati. S obzirom na to da još uvijek glasovi putem pošte pristižu u Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevu, ja vjerujem da će isto takođe sredinom iduće sedmice biti sve obrađeno, a tek nakon toga ide proces žalbe i politički subjekti mogu ulagati prigovore na osvojeni broj glasova. Tako da mislim s obzirom na iskustvo i da su u Srebrenici 2012. rezultati potvrđeni 12. decembra dakle, 2,5 mjeseca od održavanja izbora, bojim se da ćemo i ovog puta sačekati sa tim konačnim rezultatima i završetak kompletnog procesa ovih izbora u Srebrenici”, zaključuje u razgovoru za AA Nermin Alivuković, predsjednik Općinske izborne komisije Srebrenica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije