Alija Kožljak: Vladimir Putin je priznao genocid u Bosni i Hercegovini

6
Radiosarajevo.ba
Alija Kožljak: Vladimir Putin je priznao genocid u Bosni i Hercegovini
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Alija Kožljak

Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta i bivši predstavnik BiH pri NATO-u bio je gost Federalne televizije. Između ostalog, poručio je da je dugoročni cilj agresije Rusije na Ukrajinu na vrati svoju staru slavu.

"Putin je lider koji je stvorio tu percepciju da može Rusiji vratiti staru slavu, bilo to Rusko carstvo ili Sovjetski savez. Jedan od kratkoročnih ciljeva je svakako zaustavljanje NATO-a i na taj način bi vjerovatno i došao do tog dugoročnog cilja", naveo je Kožljak.

Ističe da trenutno ne vidi ozbiljnijeg stratega, ozbiljnijeg državnika od Vladimira Putina.

Akcija tuzlanske policije: Oduzeli mašinu za punjenje cigareta i 11 kg duhana

Akcija tuzlanske policije: Oduzeli mašinu za punjenje cigareta i 11 kg duhana

"Jedini koji je sposoban da povlači te strateške poteze i da planira 10 godina unaprijed. On je to pokazao, on upravo nekada 2010. godine je planirao ov epoteze koje danas realizuje i na taj način je ostvario jednu povoljnu poziciju i doveo Zapad u situaciju da uvijek trči za njim. Očigledno je da zadnjih možda i 20 godina, nakon kraja Hladnog rata, Zapad pokušava da živi od stare slave. Pokušava da živi od onih '90-ih godina kada su uspjeli Sovjetski savez da bace na koljena i nakon toga pokušavaju da bez ikakvog planiranja, bez ikakvog ozbiljnog ulaganja žive od te stare slave.

Od te stare slave se ne može živjeti. Putin je koristeći energetske izvore osnažio svoje vojne kapacitete, osnažio samopouzdanje i svoje vojske ali i političara oko njega i na taj način stvorio poziciju da može da razmišlja na način u najmanju ruku da spasi Rusku Federaciju od narednog prodora NATO-a ka istoku, odnsono da stvori poziciju i da vrati utjecaj u one državi u kojima je imao za vrijeme egzistiranja Sovjetskog saveza", poručio je Kožljak.

Ističe da Putin direktno priznaje genocid u BiH.

"Vidite kako on mudro strateški komunicira i na taj način pokušava pored ostalih argumenata koje iznosi da orpavdava te svoje akcije. Na koji drugi način bi mogao opravdati agresiju na suverenu državu, osim na taj da se kaže da se u Ukrajini i dešava i prijeti genocid kakav se desio u BiH. Ali, mi to trebamo koristiti, odmah, bez odlaganja. Takvu poruku ne slušamo sa te strane svaki dan. Trebaju se upitati oni koji su radili do sada na rušenju BiH, a nisu uopšte znali koju to dobrobit donose građanima. Očigledno nikakvu, osim što su radili za interes neke treće sile. To treba biti signal i za zvanični Beograd. Onog momenta kada Ruska Federacija ostvari ove svoje strateške interese, a to je sprječavanje širenja NATO-a ja istoku i dobivanje nekih sigurnosnih garancija, a to će se desiti, u tom momentu se trebaju preipitati ovi na Zapadnom Balkanu kakav je njihova budućnost, jer minimalno što će morati da traži Zapad zbog sebe jeste da se ne dovode u pitanje njihovi interesi u Evropi, odnosno na Zapadnom Balkanu.

Već sada se iz Evrope direktni signali šalju Vučiću da Njemačka nije više Merkelina Njemačka i da on neće moći sjediti na dvije stolice. On je rekao narodu Srbije da slijede teška vremena. On je što se tiče Balkana veoma mudro povlačio poteze, a to što su ti potezi bili na štetu susjednih država, to njemu nije bitno. Mislim da u narednih godinu dana, ako Evropa uopšte želi da opstane, jedna od tačaka spoticanja jeste da na Zapadnom Balkanu oni koji su radili za interese i Ruske Federacije i Kine, jednostavno će morati prestati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije