Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj u bjekstvu

S. Š. J.
Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj u bjekstvu
Anadolija / Alija Delimustafić
Kantonalni sud Sarajevo produžio je pritvor za dva mjeseca bivšem ministru za unutrašnje poslove Republike BiH Aliji Delimustafiću, te Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić, uhapšenima u akciji "Pravda".

No, kako je potvrđeno za Radiosarajevo.ba, Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj nisu danas pronađeni na kućnim adresama.

''Tužilaštvo Kantona Sarajevo upravo je obaviješteno da Sudska policija nije pronašla osumnjičene Delimustafića i Škrijelja na adresama. Dakle, desilo se ono na što smo ukazivali, da postoji mogućnost bijega, tako da će Tužilaštvo odmah predložiti Sudu raspisivanje interne i međunarodne potjernice'', kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, za Radiosarajevo.ba.

Lejla Cerić i Suada Hadžić su pronađene i dovedene u pritvor.

Podsjećamo, Aliji Delimustafiću i Jusuf Škrijelju, te Suadi Hadžić i Lejli Ceriću je Vijeće Kantonalnog suda prije desetak dana ukinulo pritvor u kojem su se nalazili od početka novembra, kada su policijske agencije, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, započele realizaciju akcije “Pravda”.

Tužilaštvo je tada produženje pritvora zatražilo za dva mjeseca, ali je Kantonalni sud taj prijedlog odbio i osumnjičene pustio na slobodu. Vrhovni sud Federacije BiH je uvažio žalbu Tužilaštva, te predmet na ponovno odlučivanje vratio Kantonalnom sudu, koji je osumnjičenima produžio pritvor.

Kantonalni sud je ranije za još dva mjeseca produžio pritvor pritvor Izetu Musiću, Alijinom bratu Mirsadu Delimustafiću i Zoranu Lončaru, dok je za bivšom sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Lejlom Fazlagić raspisana potjernica.

Tužilaštvo je nedavno uputilo prijedlog Ministarstvu za pravdu BiH da upute zamolnicu Hrvatskoj za njenim izručenjem.

Tužilaštvo Aliju Delimustafića i ostale sumnjiči za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja je nezakonito knjižila te vršila kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo. Osim Alije Delimustafića, u ovoj akcije uhapšeno je 19 osoba, a prema navodima Tužilaštva, istraga za ova djela se vodi protiv više desetaka osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije