Aličić: Zenica razmatra da proglasi stanje elementarne nepogode

Radiosarajevo.ba
Aličić: Zenica razmatra da proglasi stanje elementarne nepogode
Foto: BHRT / Nabujala rijeka Bosna

Stalni rast vodotoka planinskih rijeka, dodatno je usložio situaciju u nekim općinama Zeničko-dobojskog kantona, ali je najkritičnije stanje u Gradu Zenici, izjavio je za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

„Trenutno zasjeda Gradski štab civilne zaštite Zenica, koji razmišlja o uvođenju stanja elementarne nepogode. Za oko sat vremena mogli bismo imati preliminarne podatke o stanju u svim ugroženim mjesnim zajednicama“, kaže Aličić.

On dodaje kako ima manjih odrona i poplavljenih dvorišta, zbog izlijevanja planinskih pototka, ali da nivo rijeke Bosne još uvijek nije dosegao kritilčan nivo, mada se na Kamberovića polju rijeka izlila iz korita.

„To ne znači da, ako nastavi padati kiša, neće biti i većeg izlijevanja rijeke Bosne i problema. Zato smo naložili svim općinskim štabovima da se aktiviraju te da povjerenici na terenu prate situaciju“, ističe Aličić, koji dodaje kako je, osim Zenice, najkritičnije u Kaknju.

Dodaoje da da je prekinutna putna komunikacija prema naselju Brnjic, ali da se i u Kaknju prati situacija.

U drugim općinama, kako ističe Aličić, nema većih problema, ali ima sporadičnih situacija, manjih poplava i klizišta. Manjih klizišta ima i u Žepču, u rejonu Željeznog polja, gdje je u elementarnoj nepogodi 2014. godine i bilo najviše problema.

Prema riječima Senada Kruške iz zeničkog naselja Bistričak, sada je potpuno prekinuta komunikacija prema Bistričaku iz pravca Nemile.

Također, u zeničkom naselju Tetovo, usljed začepljenja kolektora, evidentirane su poplave, a voda je ušla i u prostor nove zgrade Osnovne škole „Hasan Kikić“, koja je još u izgradnji,ali na kojoj su evidentna i oštećenja na fasadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije