Poplave u BiH: Kod Zenice potopljeno 20, a u Hadžićima 30 kuća

Radiosarajevo.ba
Poplave u BiH: Kod Zenice potopljeno 20, a u Hadžićima 30 kuća
Foto: BHRT / Nabujala rijeka Bosna

Vodotoci svih rijeka u Bosni i Hercegovini su u porastu, a najkritičnija situacija je u općinama Busovača i Hadžići. U mjestu Pazarić je 50 prirpadnika Civilne zaštite na terenu, a ostali su u pripravnosti.

U opštini Hadžići izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta, dok se u zeničkom naselju Tetovo potok Rača izlio iz korita i potopio 20 kuća, javlja BHRT, a potvrđeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Prema posljednjim mjerenjima nivo rijeke Bosne kod Zenice iznosi 350 cm, sa tendencijom rasta, te prijeti izlijevanjem.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je izdao uputstva i obavjestio je sve opštinske i gradsku službu civilnih zaštita na Kantonu da formiraju opštinske štabove i da prate nastalo stanje na područjima svojih opština, saopštili su iz FUCZ.

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Usljed dostignutih vrijednosti vodostaja na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most i Klokot započelo je kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

Tokom ranih jutarnjih sati prognozirane su intenzivnije padavine na području Unsko-Sanskog kantona koje bi mogle dodatno uticati na povećanje vodostaja vodotoka na ovom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije