Alexander Schallenberg: "Austrija će nastaviti podržavati BiH na putu ka EU"

0
Radiosarajevo.ba
Alexander Schallenberg: "Austrija će nastaviti podržavati BiH na putu ka EU"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Alexander Schallenberg

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg reagirao je na najave da će Europska komisija dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora između BiH i EU.

"Pozitivnim izvještajem Europske komisije o napretku reformi u Bosni i Hercegovini postigli smo važnu prekretnicu u evropskim integracijama.

Bosna i Hercegovina je pokazala hrabrost i pokrenula niz ključnih reformi u EU posljednjih mjeseci kako bi utrla put ka članstvu u EU. Moramo iskoristiti ovaj zamah: očekujem da se šefovi država i vlada iduće sedmice na Europskom vijeću jave, slijede preporuku Europske komisije i daju zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

U vrijeme kada se rat vratio na evropski kontinent i kada je geopolitička neizvjesnost u porastu, svi lideri EU moraju biti svjesni da su evropske integracije Zapadnog Balkana i pitanje naše vlastite sigurnosti i stabilnosti.

Moramo da izvezemo svoj model života kako bismo izbjegli zlonamjerne uticaje trećih strana u našem neposrednom susjedstvu. Bosna i Hercegovina se i u budućnosti može oslanjati na Austriju kao snažnog i glasnog partnera! Zajedno sa grupom "Prijatelji Zapadnog Balkana" nastavit ćemo ohrabrivati i podržavati Bosnu i Hercegovinu u njenim reformama i na putu ka EU", saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije