Alen Šeranić: 31 novozaraženi slučaj koronavirusom u BiH

Radiosarajevo.ba
Alen Šeranić: 31 novozaraženi slučaj koronavirusom u BiH
Foto: Srpskainfo / Alen Šeranić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je danas da je potvrđen još 31 slučaj zaraze novim sojem koronavirusa u manjem bh. entitetu.

"Za subotu i nedjelju se vežu rezultati. Urađeno je 118 uzoraka, pet je od kolega iz Brčkog. Od čega je 31 pozitivno. Sa današnjim danom u RS-u je 90 osoba potvrđeno", rekao je Šeranić.

Zaraženo je 19 muškaraca, a 12 žena, kazao je minsitar Šeranić. 

"19 iz Banja Luke, četiri iz Laktaša, tri iz Kneževa, jednu iz Modriče, jednu iz Prnjavaora i jednu iz Kozarske Dubice. Tri osobe su u Kliničkom centru, a ostale su u izolaciiji. Možemo da primjetimo da je devet odoba vezano za treći klaster i imamo tri putnika. 12 osoba je u kontaktima sa pozitivnim osoabam, a ostali podaci su nam nepotpuni. Moram reći da je veliki problem to što nam osobe ne daju adekvate podatke, jer drugačije ne možemo biti u prilici da ogrančimo širenje virusa i moram da dodam da je nedavanje adekvatnih podataka krivično djelo", istaknuo je Šeranić.

On je kazao da je i rađena cijela epidemiološka slika vezano za ljekara koji je zaražen.

"Uzeti su uzorci od ljeakra koji su bili u kontaktu sa zaraženim, i svi su nalazi negativni. Što je dobra vijest. Danas smo donijeli i odluku o tome da svi koji budu kršili mjere izolacije će ići u karantin", zaključio je Šeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije