Aleksandra Nikolić o oduzimanju zvanja Sebiji Izetbegović: Ne očekuje se negativan ishod po studente

19
A. Ka.
Aleksandra Nikolić o oduzimanju zvanja Sebiji Izetbegović: Ne očekuje se negativan ishod po studente
Foto: Kolaž / Aleksandra Nikolić i Sebija Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) nedavno je održao vanrednu sjednicu i odlučio da Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, poništi akademsko zvanje magistrice medicinskih nauka.

Senat je ocijenio da "nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu''. Odluku Senata treba provesti Medicinski fakultet.

Odluka je donesena nakon što Komisija, koju je formirao Univerzitet, nije mogla potvrditi da je Izetbegović dio ispita položila na postdiplomskom studiju u Zagrebu, te da su joj ti ispiti priznati u Sarajevu gdje je nastavila studij.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Time gubi i pravo da bude redovna profesorica na Medicinskom fakultetu.

Novonastalu situaciju je nedavno u emsiji "Špica" na TV SA komentirala i Aleksandra Nikolić, ministrica visokog obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo.

"Odluku Senata Univerziteta u Sarajevu vezano za postdiplomski studij prof. dr. Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu možemo posmatrati kao postupanje najvišeg tijela Univerziteta u rješavanju akademskih pitanja. Pri tome treba treba voditi računa da Univerzitet svoj rad zasniva na akademkim slobodama, autonomiji i akademskoj samoupravi, uz napomenu da se i autonomija i akademska samouprava vrše na etički i društveno odgovoran način i uz poštovanje zakonom utvrđenih obaveza i prava. Ovo naglašavamo iz razloga što akademska samouprava obuhvata dodjelu zvanja nastavnom i drugom osoblju", kazala je Nikolić i nastavila:

"U konkretnom slučaju, kao sto smo već gore istaknuli, rješavanje ovog pitanja je u isključivoj nadležnosti visokoškolske ustanove. Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da su odluke senata konačne, ali se može pokreniti postupak pred sudom, čime je omogućena pravna zaštita. Što se tiče studenata, tu se obično primijenjuje institut pravne sigurnosti i ne očekuje se negativan ishod po studente, ali je rano još uvijek o tome govoriti dok se ne iskoriste svi pravni lijekovi i nadležni organ ne donese konačnu odluku", zaključila je Aleksandra Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije