Aktivisti UG Akcija građana: Ovo je bila simbolična akcija

Radiosarajevo.ba
Aktivisti UG Akcija građana: Ovo je bila simbolična akcija

Foto: Getty Images

osvježeno u 19:58

Akcija Građana: S nama su postupali korektno

Nakon što MUP RS-a nije dopustio aktivistima iz UG-a da izvedu svoj performans, te ih priveo u policijsku stanicu Kula, aktivisti su nakon četiri sata ispitivanja pušteni na slobodu.

Privedeni, međutim, i dalje naglašavaju kako je njihovo privođenje bilo potpuno bespotrebno, jer "ničim nisu narušavali javni red i mir", stoji u njihovom saopćenju.

"Udružnje Akcija građana zahvaljuje na podršci koju smo dobili iz drugih nevladinih organizacija i medija, kao i od aktivista širom svijeta. Udruženje će nastaviti sa svojim aktivnostima i svojim legitimnim zahtjevima za poboljšanje uslova naąeg života, koje upućuje našim izabranim zastupnicima u vlasti, kao i onima odabranim za suradnju od strane međunarodne zajednice", stoji između ostaloga u saopćenju.


Privedeni aktivisti udruženja Akcija građana

Udruzenje Akcija gradjana je danas u 12 sati upriličilo akciju "Glavushe u odbrani svetog statusa quo" ispred vojne baze Butmir, gdje se trenutno održavao sastanak lidera bh političkih stranaka sa predstavnicima EU i SAD.

Kako su javili očevidci, novinari koji su se nalazw u bazi u Butmiru, policija RS privela je petoricu "maskiranih" aktivista i pod pratnjom ih sprovela u stanicu policije Kula. Kako smo saznali, policajci su bili ljubazni, a aktiviste su priveli "na razgovor i legitimisanje".

Razlog za to je činjenica da okupljanje nije najavljeno u RS-u već samo u vojnoj bazi Butmir, a teritorija na kojoj su se "glavuše" u trenutku performansa nalazile je pripadala RS-u.

Aktivisti su se putem mobitela javili kolegama i poručili da je "sve u redu i da policija ljubazno postupa prema njima".


Foto: Getty Images

Povodom ovog događaja oglasilo se UG akcija građana sljedećim saopćenjem:

"Iako su jučer članovi Udruženja "Akcija građana" ostvarili kontatkte sa organizatorom sastanka predstavnika stranaka iz BiH sa zvaničnicima SAD i EU i dobili uvjeravanja da mogu pristupiti Vojnoj bazi "Butmir" kako bi prezentirali javnosti stav predstavnika građanskog, civilnog sektora, upravo su pohapšeni od strane Policije Republike Srpske i odvedeni sa lica mjesta.

Udruženje protestvuje protiv takvog čina policije RS, jer se ono kosi sa osnovnim načelima Opšte deklaracije o ljudskim pravima, slobodi izražavanja i slobodi udruživanja. Udruženje je svjesno činjenice da je Policija RS potpuno nenaviknuta da građani iskazuju mišljenja suprotna od centralne politike tog Entiteta, ali je realnost i Ustavno pravo da se to mišljenje može javno reći i pokazati. Udruženje zajedno sa medijima prati situaciju i redovno će izvještavati o postupku Policije RS prema uhapšenim članovima"
, saopćava UG Akcija građana.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo rečeno je da su podnijeli Osnovnom sudu u Sokocu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Udruženja "Akcija građana" zbog kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju.

Glasnogovornica tog centra Danka Tešić tvrdi da su predstavnici „Akcije građana“ održali skup u Ulici Vasilija Grgića u Istočnoj Ilidži, koji nije prijavljen nadležnoj instituciji, prenosi Fena izjave medijima u RS-u. Tešićeva je rekla da su predstavnici tog udruženja „bili pozvani u policiju jer nisu pet dana ranije prijavili skup nadležnoj instituciji, što su bili dužni".


Foto: Glavuše u akciji; arhiva


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije