! / Akterima afere se sudi, a sporni respiratori "Srebrene maline" odobreni za upotrebu

23. 02. 2021. u 11:30:00 L.S.

Shares: 61

Respiratori koje je kompanija "Srebrena malina" uvezla još prošle godine iz Kine, konačno su dobili odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama u BiH, potvrdila je Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite.

"Potpisan je ugovor o verifikaciji respiratora 11. februara na šest mjeseci. Većine tih uređaja sada je na raspolaganju medicinskim ustanovama koje ih mogu koristiti. Ostalo je još pet uređaja da se verificira", kazala je Kovač.

Verifikaciju je izvršila firma Verlab koja je posao dobila na tenderu koji je proveo FUCZ.

Majda Kovač je potvrdila da su respiratori dostavljeni Sarajevu, Orašju, Zenici, Tuzli, Tešnju, Gračanici, Travniku, Novoj Bili, Konjicu, Goraždu, a očekuje se da danas budu dostavljeni i Sanskom Mostu. 

Sama upotreba respiratora sada je na medicinskim ustanovama.

Podsjećamo, u međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Optuženi u predmetu "Respiratori" - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt "Srebrena malina" 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)