Ako Jukić ne povuče odluku: RS objavljuje rezultate popisa

Anadolija
Ako Jukić ne povuče odluku: RS objavljuje rezultate popisa
/ Anadolija
Narodna skupština Republike Srpske obavezala je danas Vladu RS i druge organe i institucije u ovom entitetu, kao i predstavnike RS u zajedničkim organima.

Od njih se traži da "aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, stavio van snage".

Sporni odluku donio je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, a Narodna skupština RS je zaključila da ne prihvata odluku - nezakonitu i štetnu po interese RS. 

"Do postizanja saglasnosti o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine organi i institucije RS neće ni priznati ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za RS neće proizvoditi nikakva pravna dejstva", jedan je od zaključaka parlamenta RS. 

Poslanici su zaključili i da "ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH do 25. juna ne povuče nezakonitu odluku, Narodna skupština RS obavezuje Vladu RS i Republički Zavod za statistiku RS da povuče svoje predstavnike iz Centralnog popisnog biroa, te zahtijeva da se iz njega povuku i preostala dva člana iz reda srpskog naroda". 

"Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da predloži Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS, kako bi Republički Zavod za statistiku RS mogao objaviti rezultate popisa u RS", zaključak je Narodne skupštine RS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije