Akcija Bosfor: Prebačeno oko 100 ilegalnih migranata za pola godine

Anadolija
Akcija Bosfor: Prebačeno oko 100 ilegalnih migranata za pola godine
AA / Adnan Kosovac
U međunarodnoj operaciji kodnog naziva “Bosfor” u posljednjih osam mjeseci lišeno je slobode oko 60 osoba, među kojima i onih 13 koji su jučer privedeni na području BiH i Hrvatske.

Akcija je usmjerena na presijecanje mreže odgovorne za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije, preko BiH i Hrvatske, prema zemljama Evropske unije.

U složenoj međunarodnoj operaciji “Bosfor” po nalogu Tužilaštva BiH i u saradnji sa Graničnom policijom BiH učestvovalo više desetina policijskih službenika, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih migranata.

Semir Pašanbegović, načelnik Centralnog istražnog ureda GP BiH istakao da su u operaciju osim BiH i Hrvatske bile uključene i Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora i Srbija. 

Kazao je da GP BiH u kontinuitetu preduzima mjere i radnje koje se odnose na otkrivanje i sprječavanje prekograničnog organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, ova akcija predstavlja nastavak kontinuirane saradnje policijskih agencija BiH i Hrvatske, a koja se intenzivno odvija posljednjih deset godina.

Adnan Kosovac, šef Odsjeka za krim-obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Centralnog istražnog ureda GP BiH istakao je da je međunarodna operacija trajala osam mjeseci i tokom tog perioda lišeno je slobode oko 60 osoba. 

Istakao je da su na području BiH jučer izvršeni pretresi na šest lokacija i to u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Čapljini i da je lišeno slobode šest osoba, od čega četvero državljana BiH i dva državljana Turske.

Osumnjičeni su lišeni slobode nakon što su prikupljeni dokazi da su organizovali ilegalni transport više desetina migranata, oba spola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su iznosili od 3.000 do 5.000 eura, iz Turske i Sirije krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

"Ova kriminalna grupa izvorno se nalazila na području Turske i oni su imali svoje ljude u ovim zemljama, a posebno im je bila interesantna linija koja je išla preko BiH i Hrvatske. Predmet krijumčarenja su bili kako pojedinci, tako i porodice koje su imale sa sobom vrlo malo djecu. Za ulazak u BiH koristili su kopnene granične prelaze na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, a u jednom broju slučajeva su dolazili avionima preko sarajevskog aerodroma. Koristili su bezvizni režim koji BiH ima sa Republikom Turskom, tako da su u BiH ulazili legalno. Ilegalno prebacivanje u Hrvatsku bilo je zaobilaženjem međunarodnih graničnih prelaza”, rekao je Kosovac.

Istakao je da je od početka operacije lišeno slobode oko 60 osoba, kako u BiH tako i u pomenutim zemljama.

"Prema našim operativnim podacima u proteklih šest mjeseci je prebačeno oko 100 ilegalnih migranata. Njihov put od Turske do zemalja destinacije trajao je desetak dana, zavisno od komunikacije odnosno od toga kako su organizatori u pojedinim zemljama uspjeli organizovati prijelaz i smještaj", rekao je Kosovac.

Osim dobre saradnje s kolegama iz Hrvatske, Kosovac je istakao i izuzetno dobru saradnju s policijom iz Turske.

"Komunikacija je bila vrlo intenzivna. Kako su oni znali za naše korake, tako smo mi znali i za njihove, ovo je jedna zajednička akcija koja je realizovana u devet zemalja. Tužilaštvo je obaviješteno, mi smo svoj dio poslali i dalji proces će ići preko Tužilašva i Suda BiH", rekao je Kosovac.

Zvonimir Petrović, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije PU zagrebačke koja je bila nosilac akcije "Bosfor" na teritoriji Hrvatske istakao je da je 23. marta na području PU zagrebačke i PU splitsko-dalmatinske uhapšeno sedam osoba i svi su hrvatski državljani.

Protiv njih je pokrenuta kaznena prijava, a osim njih prijavljen i državljanin Bugarske koji je nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske i za njim je raspisana potraga.

Tokom pretraga pronađeno je više mobilnih telefona, sim-kartica i drugi materijalni dokazi koji će biti korišteni tokom kaznenog postupka, kazao je Petrović i kao ključ uspjeha ove operacije istakao je dobru saradnju s GP BiH.

"Istaknuo bih dobru saradnju sa kolegama iz GP BiH, zato što je inicijalna ifnormacija krenula od njih. Imali smo radni sastanak na početku, a nakon toga i svakodneve neposredne komunikacije. Razmijenjivali smo informacije na dnevnoj bazi i zbog toga je ova akcija bila tako uspješna", rekao je Petrović.

Iz Tužilaštva BiH naveli su da je akcija “Bosfor” odlučan korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou po najvišim istražanim i policijskim standardima.

Osobe lišene slobode u BiH biće predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije