Akademik Suad Kurtćehajić odgovorio Zoranu Milanoviću

31
Radiosarajevo.ba
Akademik Suad Kurtćehajić odgovorio Zoranu Milanoviću
Foto: Fena / Suad Kurtćehajić

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" akademik Suad Kurtćehajić poručio je predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću da "odvoji malo vremena i pročita odredbu člana V Ustava Bosne i Hercegovine koja se odnosi na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine".

Na samom početku te odredbe, pojasnio je Akademik Kurtčehajić za portal Radiosarajevo.ba, u njenom uvodnom dijelu jasno se navodi:

'Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će se sastojati od tri člana: jedan Bošnjak, jedan Hrvat od kojih se svaki bira neposredno sa teritorije Federacije, te jedan Srbin koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske'.

Očigledno nema odredbe da Hrvati u Bosni i Hercegovini biraju hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nego biranje pripada građanima Federacije Bosne i Hercegovine bez obzira kom narodu pripadaju s tim da jedan mora biti Bošnjak a drugi Hrvat", naveo je Kurtćehajić.

Napominje sljedeće:

"I sve ovo stoji čak i ako se potpuno zanemare četiri presude Suda za ljudska prava u Strazburu koje zahtijevaju ustavnu implementaciju koja bi trebala da prethodi donošenju Izbornog zakona gdje su Sejdić i Finci dobili presudu protiv odredbe koja ih diskriminiše da kao Rom i Jevrej ne mogu da se kandiduju za člana Predsjedništva BiH, Ilijas Pilav koji je dobio presudu protiv odredbe koja ga diskriminiše da kao Bošnjak ne može da se kandiduje za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda jer živi na teritoriji RS, Aida Zornićkoja je dobila presudu protiv odredbe koja je diskriminiše zato što se izjasnila da ne pripada ni jednoj od tri etničke grupe iz kojih se biraju članovi Predsjedništva BiH i Svetozar Pudarić koji je dobio presudu protiv diskriminatorne odredbe da kao Srbin u Federaciji BiH ne može da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH.

Svi oni su dobili presude u svoju korist protiv diskriminatorne odredbe gore citirane koja je u direktnoj suprotnosti sa odredbom Ustava Bosne i Hercegovine sadržane u članu II stav 2. 'Prava i slobode određene u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima".

Smatra i kako "pozivanje predsjednika Republike Hrvatske na konstitutivnost također nema osnove jer se u preambuli i drugim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine na engleskom jeziku nigdje ne koristi termin constitutive ( konstitutivni ) već constituent (sastavni) i jasno je naznačeno da Ustav BiH određuju Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajedno sa drugim narodima i građani Bosne i Hercegovine".

Akademik Kurtćehajić poručuje Milanoviću da pročita odredbu člana 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini gdje pored ostalog stoji 'Posebno strane (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija- danas Srbija i Crna Gora kao dvije nezavisne države) će u potpunosti poštovati, suverenu jednakost jedna druge, rješavaće sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržat će se od bilo kakvih akcija putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države'.

"A da li se Milanović suzdržao od bilo kakve akcije koja dovodi u pitanje političku nezavisnost Bosne i Hercegovine? Nije, a morao bi prema ovoj odredbi i to mu treba jasno reći jer je to preuzeta obaveza Republike Hrvatske", poručio je Kurtćehajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije