Akademik Kukić: Hoće li u djelovanju "Osmorke" biti dovoljno pameti?

9
Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić: Hoće li u djelovanju "Osmorke" biti dovoljno pameti?
Foto: Vijesti.ba / Slavo Kukić

Držim, prije svega, da je Bosni i Hercegovini potrebna promjena, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba akademik Slavo Kukić, ugledni bosanskohercegovački sociolog, univerzitetski profesor, član Akademije nauka u umjetnosti BiH povodom razgovora o formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Isključivanje SDA

Bilo bi idealno, dodaje ovaj univerzitetski profesor, da se radi o promjeni kojom su iz vlasti potisnute sve personifikacije bosanskohercegovačkog zla u prethodnih dvadesetak godina.

"No, izvjesno je da se to neće dogoditi, i da će društvenim procesima istim intenzitetom i u naredne četiri godine upravljati HDZ i SNSD", smatra akademik Kukić.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Zukan Helez nakon današnjeg žrijeba: "Džaba se raduju. Napravljena je većina"

Zukan Helez nakon današnjeg žrijeba: "Džaba se raduju. Napravljena je većina"

Međutim, drži da je "uspjeh potiskivanje barem jedne od njih, SDA", kao i da je to  "nada da bi se kakve-takve promjene ipak mogle dogoditi".

"Hoćemo li tome i svjedočiti, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, građanske političke partije, formiraju li vlast s HDZ i SNSD, imaju šansu da u sljedeće četiri godine pokažu kako je moguće drugačije, i da time već na slijedećim izborima na isti put, na koji bi sada mogla biti otpremljena SDA, otpreme i njezine dugogodišnje partnere – ili barem jednog od njih", istakao je akademik Kukić.

Time, veli, ne želi sugerirati kako bi se brzo moglo dogoditi i potpuno potiskivanje iz pozicije presudnog društvenog utjecaja nacionalnih političkih partija.

"To, vjerujem, nije najvažnija stvar. Važno je da se iz takve pozicije potisnu oni koji su simboli društvenoga zla kroz kojeg ova zemlja prolazi, koji je desetljećima destruiraju, neke od njih i sve učestalije sugeriraju kako ona nema budućnost", ocijenio je.

Hoće li u utvrđivanju strateških pravaca političkog djelovanja "Osmorke", dodaje akademik Kukić, posebice građanskih partija unutar nje, biti dovoljno pameti, ostaje za vidjeti.

Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: "Vrijeme je da rušimo barijere između nas, a ne da kopamo rovove'

Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: "Vrijeme je da rušimo barijere između nas, a ne da kopamo rovove'

"Ne bude li, cijenu će platiti prvenstveno građanske partije, u konkretnom slučaju SDP, Naša stranka i Za nove generacije, nikako ne i partije s nacionalnom orijentacijom. A dogodi li im se to, bojim se da bi definitivno moglo odzvoniti i vrijednostima građanskoga društva za koje se te partije zalažu. I da bi koncept etoteritorijalne filozofije mogao postati usud i budućih generacija", rekao je.

Uloga DF-a

Na koncu, smatra akademik Kukić, dogovor "Osmorke" i HDZ je, nakon definitivne dodjele mandata u Domu naroda federalnog parlamenta dodatno opteretio pitanje kada će se i s kakvim scenarijima formirati nova vlast.

"Jer, na sonu imamo situaciju koja nije ni malo zahvalna, da u bošnjačkom klubu Osmorka ima 10 delegata, SDA 12 a DF jednog. I štošta bi, kako ja shvaćam, moglo ovisiti o ponašanju DF-a, ali i toga kako će vlastite amandmane na Izborni zakon protumačiti visoki predstavnik. O tome, hoću reći, ovisi hoće li se vlast formirati do Nove godine, kako ovih dana najavljuju Čović i Nikšić ili će nas taj proces opterećivati i u 2023. godini, a svi skupa ćemo svjedočiti tehničkim mandatima kakve smo imali i prethodne četiri godine", zaključuje akademik Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije